09:56 / 30.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

Foto: - / REUTERS

Granatiranje se moglo čuti izvan Kijeva tijekom noći, ali sam ukrajinski glavni grad ruske snage nisu granatirale, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Mikola Povoroznik.

- Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjavu oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja, rekao je Povoroznik za nacionalnu televiziju.

Guverner regije Černjihiv danas je kazao da nema znakova popuštanja ruskih napada. Rusija je jučer najavila da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černjihiva dok su neke zapadne zemlje očekivale da će Moskva intenzivirati svoju ofenzivu u drugim dijelovima zemlje.

Neki analitičari primijetili su da je obećanje Rusije da će smanjiti borbe uglavnom pokrivalo područja u kojima gubi u borbama.

Ukrajina je skepticizmom reagirala na tu najavu Rusije u pregovorima o održanima u Istanbulu više od mjesec dana nakon najsnažnijeg apada na neku europsku naciju od Drugog svjetskog rata u kojemu su ubijene ili ozlijeđene tisuće, a gotovo 4 milijuna prisiljeno na bijeg u inozemstvo.

Ruska invazija je na većini bojišta zaustavljena čvrstim otporom ukrajinskih snaga koje su ponovno zauzele neke teritorije, piše Reuters.

No civili ostaju u okruženju u razorenim gradovima.

- Kako bi se povećalo međusobno povjerenje i stvorili potrebni uvjeti za daljnje pregovore i postizanje konačnog cilja - dogovora i potpisivanja (sporazuma), donesena je odluka da se radikalno smanji vojna aktivnost na kijevskom i černjigovskom potezu, rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin.

Nije spomenuo druga područja koja su doživjela teške borbe, uključujući oko Mariupolja na jugoistoku, Sumija i Harkiva na istoku te Hersona i Mikolajiv na jugu.

- Ukrajinci nisu naivni ljudi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer kasno navečer.

- Ukrajinci su već naučili tijekom ova 34 dana invazije, i tijekom proteklih osam godina rata u Donbasu, da jedino u što mogu vjerovati je konkretan rezultat, dodao je. 

Britanska vojna obavještajna služba danas je rekla da su ruske postrojbe koje trpe velike gubitke u Ukrajini bile prisiljene vratiti se kući i u susjednu Bjelorusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

- Takva aktivnost znači daljnji pritisak na ionako napetu rusku logistiku i pokazuje teškoće koje Rusija ima u reorganizaciji svojih postrojbi na isturenim položajima unutar Ukrajine, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

- Rusija će vjerojatno i dalje nadoknađivati svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara masovnim topničkim i raketnim napadima, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo obrane je pricijenilo da je "veoma vjerojatno da će Rusija nastojati preusmjeriti borbenu moć sa sjevera na svoju ofenzivu u regijama Donjeck i Lugansk na istoku."

Ukrajinske oružane snage ocijenile su u srijedu da postoji opasnost od eksplozije streljiva u ugašenoj nuklearnoj elektrani u Černobilu i da se ruske snage koje okupiraju elektranu moraju povući iz tog područja, rekla je danas potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk.

Također je rekla da je Ukrajina zatražila Rusiju na razgovorima u utorak da dopusti uspostavljanje 97 humanitarnih koridora do najteže pogođenih gradova, gradova i sela u Ukrajini.

- Zahtijevamo da Vijeće sigurnosti UN-a odmah poduzme mjere za demilitarizaciju Černobila i uvede tamo posebnu misiju UN-a kako bi se uklonio rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe, rekla je.

- Čelnici Njemačke, Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije i Italije složili su se u telefonskom razgovoru u utorak poslijepodne da nastave poticati Rusiju na prekid vatre i povlačenje snaga iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron razgovarali su jučer telefonom o razvoju situacije oko Ukrajine, uključujući posljednji krug pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, priopćio je Kremlj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!