Borell: Većina država u nuklearnim pregovorima s Iranom slaže se s prijedlogom EU-a

23.08.2022.

12:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Većina država uključenih u nuklearne pregovore s Iranom slaže se s prijedlogom Europske unije kojemu je svrha spasiti nuklearni sporazum iz 2015., rekao je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.


- Većina njih se slaže, ali još nemam odgovor iz Sjedinjenih Država, za koje razumijem da moraju o tome razgovarati te očekujemo da ćemo tijekom ovog tjedna dobiti odgovor, rekao je Borrell u intervjuu za španjolsku nacionalnu radioteleviziju TVE.

Borrell je rekao da je Iran zatražio nekoliko prilagodbi prijedloga EU-a, koji nije javno objavljen a uslijedio je nakon 16 mjeseci nestalnih, neizravnih američko-iranskih pregovora s Europskom unijom.

U ponedjeljak je rekao kako smatra odgovor Teherana "razumnim".

Iran pregovara s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus s Njemačkom i EU-om o oživljavanju sporazuma iz 2015. od kojega je 2018. bivši predsjednik Donald Trump odustao te povukao SAD iz njega.

Od tada je SAD ponovno uveo stroge sankcije Iranu, koji je počeo kršiti svoja ograničenja u obogaćivanju uranija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!