Washington o iranskom nuklearnom sporazumu: Još ima "neriješenih pitanja"

22.08.2022.

23:21

Autor: Hina/HRT

default error photo

Sjedinjene Države su u ponedjeljak odbacile optužbu Irana da namjerno otežu s pregovorima o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, ali su istaknule da još ima "neriješenih pitanja".

- Ohrabruje nas činjenica da je Iran, čini se, odustao od nekih svojih neprihvatljivih zahtjeva kao što je brisanje Čuvara revolucije s popisa terorističkih organizacija, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, istaknuvši da "smo bliže dogovoru nego prije dva tjedna".

- No još ima pitanja koja moramo riješiti, dodao je na tiskovnoj konferenciji, ne rekavši koja su to.

Teheran je mjesecima svaki dogovor uvjetovao povlačenjem Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike, s američkog popisa terorističkih organizacija.

Unatoč intenzivnim konzultacijama, SAD još nije službeno odgovorio na "završni tekst" koji mu je podastro visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, za razliku od Irana.

Teheran je u ponedjeljak kritizirao SAD zbog "kašnjenja" s odgovorom na iranske prijedloge o "završnom tekstu".

Dana 26. srpnja čelnik europske diplomacije i koordinator za iranski nuklearni program iznio je kompromisan prijedlog i pozvao strane koje sudjeluju u pregovorima da ga prihvate kako bi se spriječila "opasna kriza".

Razgovori su se nastavili 4. kolovoza u austrijskome glavnom gradu, pokušavajući, po tko zna koji put, spasiti međunarodni ugovor potpisan 2015. između Irana s jedne strane i SAD-a, Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije s druge.

- Ideja da smo na bilo koji način otezali s pregovorima jednostavno nije točna, istaknuo je Price, dodajući da SAD i dalje "proučava" iranske odgovore i da će Washington odgovoriti čim "završi tu analizu i konzultacije".

- Da smo dobili jasan odgovor Irana, nisam siguran da bismo imali ovakvo kolebanje kao sada, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!