15:39 / 09.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Boris Johnson odao počast princu Filipu: "Stekao je naklonost generacija"

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Tom Nicholson / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson odao je počast princu Filipu, koji je umro u petak, kazavši da će narod tugovati s kraljevskom obitelji i kraljicom Elizabetom, koja je izgubila "snagu i oslonac duži od 70 godina".

- S velikom sam tugom primio vijest iz Buckinghamske palače da je Njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvoda od Edinburgha, preminuo u dobi od 99 godina.


- Princ Filip je stekao naklonost generacija tu u Ujedinjenom Kraljevstvu, diljem Commonwealtha i širom svijeta.


- Bio je monarški suprug najduže u povijesti, jedan od posljednjih preživjelih u ovoj zemlji koji je služio u Drugom svjetskom ratu na rtu Matapan, gdje su ga spominjali u junačkoj ulozi, i u invaziji na Siciliju, gdje je spasio svoj brod brzim razmišljanjem i iz tog sukoba je preuzeo etiku službe koju je primjenjivao u izazovnom poslijeratnom razdoblju.


- Poput ekspertnog kočijaša kakav je i bio, pomogao je upravljati kraljevskom obitelji i monarhijom da i dalje ostane institucija koja je neosporno bitna za postizanje uravnoteženosti i sreće našeg nacionalnog života.


- Bio je zaštitnik okoliša i jako je brinuo o prirodi, mnogo prije nego što je to bilo u modi.

video thumb

- Svojim nagradama za vojvodu od Edinburgha doprinio je i inspirirao živote mnogih mladih te je, na doslovno desecima tisuća događaja, podržao njihove nade i ambicije.


- Sjećamo se vojvode (...) prije svega po čvrstoj podršci Njezinu kraljevskom Veličanstvu, ne samo u ulozi monarha koji je bio pored nje svaki dan njezine vladavine, već i kao njenog muža, snage i oslonca dužeg od 70 godina.


- Njezino Veličanstvo i kraljevska obitelj danas moraju biti s mislima naše nacije.


- Izgubili su, ne samo vrlo voljenu i cijenjenu javnu ličnost, već i predanog muža, ponosnog i voljenog oca, djeda i, tijekom posljednjih godina, pradjeda.


- Govoreći o njihovoj zlatnoj godišnjici braka, Njezino Veličanstvo je kazalo da je naša zemlja dugovala njenom suprugu 'više nego što bi on ikad tražio ili što ćemo mi ikad znati' i siguran sam da je to točno.


- Stoga danas tugujemo s Njezinim kraljevskim Veličanstvom, izražavamo sućut njoj i svoj njezinoj obitelji te zahvaljujemo kao nacija i Kraljevstvo na izvanrednom životu i radu princa Filipa, vojvode od Edinburgha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!