Preminuo princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II.

09.04.2021.

13:13

Autor: HRT

Umro britanski princ Filip, suprug Elizabete II.

Umro britanski princ Filip, suprug Elizabete II.

Foto: Hannah McKay / Reuters

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., umro je u dobi od 99 godina, objavila je Buckinghamska palača.

Palača u priopćenju piše da je princ, vojvoda od Edinburgha, umro u petak ujutro u dvorcu Windsoru.

S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Filipa, vojvode od Edinburgha, priopćeno je.

video thumb

Kraljevska obitelj pridružuje se ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegova odlaska. Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja, a ispred njezine ograde Britanci su počeli ostavljati cvijeće i poruke. Reakcije pristižu i iz cijeloga svijeta. 

Obavijest o smrti princa Philipa postavljena je na ogradu Buckinghamske palače

Obavijest o smrti princa Philipa postavljena je na ogradu Buckinghamske palače

Foto: Hannah McKay / Reuters

Princ se oženio princezom Elizabetom II. 1947., pet godina prije nego što je postala kraljicom. Bio je kraljevski supružnik s najduljim stažem u britanskoj povijesti.

Par je imao četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi.

Filip je proveo 65 godina podržavajući kraljicu. Iz javne uloge povukao se 2017. godine i od tada se uglavnom držao podalje od pogleda javnosti.

U svojim aktivnim godinama pomogao je postaviti novi smjer za monarhiju pod vodstvom mlade kraljice, zagovarajući samu Britaniju, kao i ekologiju, znanost i tehnologiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!