Boris Johnson stabilno nakon druge noći na intenzivnom odjelu za Covid-19

08.04.2020.

10:06

Autor: Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson stabilno je nakon druge noći provedene na odjelu intenzivne skrbi za liječenje Covida-19 i terapije kisikom.
Stanje britanskog premijera Borisa Johnsona se poboljšava, može se uspraviti i sjediti u krevetu te kontaktira s bolničkim osobljem, izjavio je u srijedu ministar financija Rishi Sunak.

Najnovije informacije iz bolnice govore da je premijer i dalje na odjelu za intenzivnu njegu i da se njegovo stanje popravlja. Također vam mogu reći da sjedi u krevetu i surađuje s kliničkim timom, rekao je Sunak na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare.

Britanski premijer se i dalje nalazi u jedinici za intenzivnu njegu bolnice St. Thomas.

Johnson, koji je bio pozitivan na covid-19 prije dva tjedna, u nedjelju je primljen u bolnicu St. Thomas, a u ponedjeljak je premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator. Svojim privremenim zamjenikom imenovao je ministra vanjskih poslova Dominica Raaba.

Raab je rekao da će Johnson ubrzo ponovno biti za kormilom vlade u vrijeme kada se zemlja i svijet suočavaju s jednom od najvećih zdravstvenih kriza u stoljeću.

Downing Street je objavio da Johnson ne radi, ali da, ukoliko se pokaže potreba, može kontaktirati s dužnosnicima.

I dok se Johnson bori protiv koronavirusa u bolnici, Ujedinjeno Kraljevstvo ulazi u najsmrtonosniju fazu, prema riječima znanstvenika, i postavlja se pitanje kada ukinuti mjere izolacije.

U međuvremenu vladini ministri raspravljaju o tome koliko dugo si peta ekonomija svijeta može priuštiti paralizu svog gospodarstva i kakve će biti dugoročne posljedice.

Johnson je prenio na Raaba neke ovlasti, a svaku veliku odluku kao što je primjerice ukidanje mjera izolacije, treba odobriti cijela vlada.

Raab je kazao da ministri imaju "vrlo jasne smjernice i vrlo jasne naputke" od premijera Johnsona, ali nije potpuno jasno što bi se dogodilo kada bi se trebalo donijeti ključne odluke koje odudaraju od dogovorene strategije.

Prema riječima bivšeg ministra vanjskih poslova Malcolma Rifkinda, premijer ima glavnu riječ i može prevagnuti kao "primus inter pares" - "prvi među jednakima".

Bude li Raab privremeno onesposobljen, mijenjat će ga ministar financija Sunak, 39-godišnji bivši zaposlenik banke Goldman Sachs.

Ukupno je u Britaniji umrlo 7097 osoba, s tim da je u zadnja 24 sata zabilježeno rekordnih 938 smrtnih slučajeva. Zaraženo je 60.733 ljudi, a testirano je samo 213.181 od oko 68 milijuna Britanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!