Boris Johnson vraća se u Britaniju kako bi pokušao dobiti stari posao

22.10.2022.

Zadnja izmjena 16:35

Autor: Hina/HRT/V.G.

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Leon Neal / Reuters

Odlaskom Liz Truss s mjesta premijerke Velike Britanije, nastavljaju se politička previranja u zemlji. Britanska ministrica za trgovinsku politiku Penny Mordaunt najavila je kandidaturu za premijerku. Druga su dva favorita u utrci za čelno mjesto bivši premijer Boris Johnson i bivši ministar financija Rishi Sunak. Kandidati do ponedjeljka moraju prikupiti stotinu glasova konzervativnih zastupnika. Kladionice prednost daju Borisu Johnsonu.


Boris Johnson leti natrag u Britaniju jer razmišlja o smionom pokušaju osvajanja drugog premijerskog mandata samo nekoliko tjedana nakon što je bio prisiljen odstupiti, a neki kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti još više političkog kaosa.

Potencijalni kandidati za novog premijera, s obzirom na to da je Liz Truss dramatično podnijela ostavku u četvrtak nakon samo šest tjedana na vlasti, počeli su lobirati da bi tijekom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kad je Truss dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao, dobio je potporu desetaka konzervativnih zastupnika, ali mora osigurati stotinu glasova koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera.

Ministar trgovine James Duddridge rekao je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman i da će se bivši čelnik vratiti u Britaniju u subotu.

Johnsona su izviždali neki putnici u zrakoplovu za Britaniju, prema novinaru Sky Newsa na letu.

Bilo bi to izvanredno političko uskrsnuće za bivšeg novinara, koji je napustio dužnost obavijen skandalom, ali gunđajući da su njegovi kolege "promijenili pravila na pola" utrke - što je bila kritika na račun konzervativnih zastupnika koji mu nisu dopustili da odsluži cijeli mandat.

Bivša ministrica obrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar financija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedećeg tjedna.

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za neke konzervativne zastupnike Johnson je pobjednik glasanja, a za druge je toksičan i pitanje je može li uvjeriti desetke zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

Sunday Times: Boris Johnson ima potrebnu potporu za utrku za premijera

Bivši britanski premijer Boris Johnson ima potrebnu potporu od 100 konzervativaca u parlamentu i mogao bi biti na glasačkom listiću za nasljednika Liz Truss na mjestu britanske premijerke, objavio je glavni politički komentator Sunday Timesa Tim Shipman na Twitteru.

On se pozvao na neimenovani izvor blizak bivšem premijeru koji se od svoje dužnosti oprostio 6. rujna.

"Spirala smrti"

Bivši vođa konzervativaca William Hague rekao je u petak da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do "spirale smrti" za konzervativce.

Ako Johnson uspije osigurati potreban broj nominacija, vjerojatno će se sučeliti sa Sunakom, koji je dao ostavku na mjestu njegova ministra financija u srpnju, tvrdeći da njegov bivši šef nije bio u stanju donositi teške odluke.

Sunak je prvi kandidat za vodstvo koji je dosegnuo prag od stotinu nominacija za ulazak u utrku prije isteka roka u ponedjeljak, prema medijskim izvješćima. Johnson trenutačno ima otprilike polovinu te potpore.

Johnson je trenutačno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice da bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog koronavirusa. Ako se utvrdi da su ministri svjesno obmanuli parlament, očekuje se da će podnijeti ostavke.

Utrka za četvrtog britanskog premijera u četiri godine ubrzana je da bi trajala samo tjedan dana. Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, a do petka bi se trebalo znati tko će biti novi premijer.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!