Jović: Izlazak iz EU-a ozbiljno je destabilizirao Veliku Britaniju

21.10.2022.

19:37

Autor: M.M./Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dejan Jović o situaciji u Velikoj Britaniji

Dejan Jović o situaciji u Velikoj Britaniji

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nastavlja se drama u Velikoj Britaniji nakon što je Liz Truss podnijela ostavku nakon samo šest tjedana vladavine. Oni koje je žele zamijeniti nastoje dobiti stotinu glasova konzervativnih zastupnika koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera. No, tko god to bio morat će se nositi s nizom problema - od političke krize do ekonomskih turbulencijama.

- Liz Truss je obećavala da će biti nova Margareth Thatcher, što je vrlo nepopularno s čitavim nizom birača koji su iz Laburističke partije prešli u Konzervativnu partiju. To je bio jedan od razloga strmoglavog pada njezine popularnosti, rekao je profesor Dejan Jović.

Istaknuo je da će ona ostati zapamćena po dvije stvari - najkraćem mandatu u britanskoj povijesti, a drugo što je bila premijerka u vrijeme smrti Kraljica Elizabete II.

Novi je ministar financija Jeremy Hunt sada je u velikom problemu. Treba relaksirati ulagače i obnoviti fiskalni ugled Britanije, a sve to dok gospodarstvo ulazi u recesiju, a inflacija divlja. 

- Problem je što su konzervativci prije svega Boris Johnson obećao Britancima da će nakon što izađu iz EU-a sve krenuti na bolje - da će biti osobno bogatiji, imati mnogo više posla, da će se smanjiti migracija, a događa se potpuno suprotno. Britanska javnost očekuje da onaj tko je to obećao, a to je Boris Johnson, ima najveću poziciju da to i ostvari, a da se ostali oko njega, njegovi nasljednici, ne znaju s time nositi. Pokazuje se da je ta vrsta nacionalističkog obećanja dugoročno gledajući vrlo pogubna. Izlazak iz EU-a ozbiljno je destabilizirao Veliku Britaniju, a posebno Konzervativnu partiju, istaknuo je profesor Jović.

video thumb

Kriza u britanskoj politici nakon ostavke Liz Truss. Tko će biti njezin nasljednik?

Nakon Liz Truss, koja je izdržala samo šest tjedana u londonskom Downing streetu 10, utrka za najželjeniji posao u Ujedinjenoj Kraljevini je otvorena. Uz ankete javnog mnijenja koje sugeriraju kako bi konzervativci bili potpuno izbrisani da se sada održe opći izbori, traži se peti premijer u šest godina.

- Utvrdili smo visok prag, ali prag koji bi trebao biti dostižan svakom ozbiljnom kandidatu koji ima realne izglede prolaska. Prag od 100 konzervativnih zastupnika koji predlažu kandidata, dopušta da se potencijalno jave tri kandidata, rekao je Sir Ian Brady, predsjednik Odbora 1922. - parlamentarne grupacije Konzervativne stranke.

Rishi Sunak, bivši analitičar Goldman Sachsa, ministar financija u vladi Borisa Johnsona, nakon ostavke svog šefa, ljetos je stigao do finala u borbi za njegovo mjesto, ali ga je Liz Truss pobijedila.

Ugled mu je narušen nakon kontroverze oko poreznih poslova njegove supruge. Dobio je i novčanu kaznu zbog kršenja pravila karantene.

Boris Johnson, koji je dužnost premijera napustio u srpnju, uspoređujući se s rimskim diktatorom koji je dvaput došao na vlast kako bi se borio s krizama, možda neće dosegnuti prag od 100 glasova zbog skandala i optužbi za loše ponašanje koji su zasjenile njegove tri godine u Downing streetu.

- Da se vratimo s kamikaza proračuna pod Liz Truss natrag na čovjeka kojeg je njegova vlastita stranka proglasila nepodobnim za dužnost, najsnažniji je argument koji možete imati za opće izbore, istaknuo je Sir Keir Starmer, čelnik oporbene Laburističke stranke.

Penny Mordaunt je ušla u povijest 2019. kao prva žena ministrica obrane Ujedinjene Kraljevine što je prirodno za pričuvnicu mornarice koja je već bila ministrica oružanih snaga u vladi Davida Camerona. Drže je svježim licem, uglavnom neokaljanim u ranijim administracijama.

Bivša odvjetnica i zagovornica Brexita, državna odvjetnica u vladi Borisa Johnsona, a ministrica unutarnjih poslova u onoj na odlasku, Suela Braverman, duboko je polarizirajuća osoba. Na nedavnoj godišnjoj konferenciji Konzervativaca ustvrdila je kako joj je "san" vidjeti kako zrakoplov napušta Britaniju i sa sobom nosi tražitelje azila u Ruandu.

U najvećoj britanskoj kladionici tvrde kako političke oklade postoje oduvijek, ali kako od pojave Donalda Trumpa rade svakodnevno - od 00:00 - 24:00!

Osvoji li samo jedan kandidat 100 konzervativnih potpora, novi će se britanski premijer znati već u ponedjeljak. No, bude li ih troje s istom potporom, čekaju se rezultati glasanja torijevaca i dan odluke je najkasnije petak, 28. listopada.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!