Borisov: Rusija se nakon 2024. povlači s Međunarodne svemirske postaje

26.07.2022.

17:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rusija se nakon 2024. povlači s Međunarodne svemirske postaje

Rusija se nakon 2024. povlači s Međunarodne svemirske postaje

Foto: - / Shutterstock

Rusija se nakon 2024. povlači iz projekta Međunarodne svemirske postaje (ISS), no sve obveze prema partnerima bit će ispunjene, rekao je danas novi šef Roskosmosa Jurij Borisov nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom, no NASA je objavila da još nije službeno obaviještena.

Borisov je otkrio kako je obavijestio Putina da Roskosmos funkcionira po ranije utvrđenom planu s međunarodnim partnerima i da će Moskva sigurno ispuniti svoje obveze, no da je odluka o ruskom povlačenju s postaje nakon 2024. već donesena, prenose agencije AFP i Reuters.

Rekao je kako vjeruje da će se dotad početi formirati ruska svemirska postaja koja će postati prioritet ruskoga nacionalnog svemirskog programa.

- Budućnost ruskih letova s posadom trebala bi se prije svega temeljiti na sustavnom i uravnoteženom znanstvenom programu jer želimo da svaki novi let obogati naša saznanja u svemirskoj sferi, kazao je.

Američka svemirska agencija NASA kazala je da još nije "službeno" obaviještena.

- Nismo primili nikakvu službenu informaciju od svojih partnera koja se odnosi na današnje vijesti", rekla je NASA-ina direktorica za ISS, Robyn Gates na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi agencija France presse.

Sjedinjene Američke Države žele produljiti postojanje ISS-a do 2030. godine.

Borisov je na čelo Roskosmosa imenovan sredinom srpnja i na toj je dužnosti zamijenio Dmitrija Rogozina. Dotad je 65-ogodišnji Borisov obnašao dužnost zamjenika premijera i bio je zadužen za ruski vojno-industrijski kompleks, koji uključuje i područje svemira.

- Za mene je to velika čast, ali mi donosi i dodatne obveze, rekao je Borisov Putinu.

- Kada govorimo o svemirskoj domeni mogu reći da je u teškoj situaciji i mislim da je moja glavna zadaća ne spustiti ljestvicu, već je podići, prije svega tako da se omogući realizacija svih potrebnih svemirskih usluga važnih za rusko gospodarstvo, kazao je Borisov Putinu te istaknuo da su posebno važni navigacija, komunikacija i prijenos podataka.

Rusija je 2020. izgubila monopol kada je riječ o slanju u svemir letjelica i lansera. Radi se o pouzdanim ali zastarjelim lanserima i svemirskim letjelicama Sojuz, a svemu je pridonijelo i stupanje na scenu tvrtke SpaceX američkog milijardera Elona Muska.

Na suradnju Rusije i Zapada u svemirskoj domeni utjecala je i ruska ofenziva na Ukrajinu pokrenuta 24. veljače.

Zapadne sankcije uvedene protiv Rusije upravo zbog napada na Ukrajinu dijelom su utjecale na rusku zrakoplovnu i svemirsku industriju i mogu utjecati i na ISS, te bi redovita opskrba mogla biti prekinuta ili poremećena.

I konačno, ruski ruski svemirski sektor godinama muče korupcija i izostanak inovacija

On je kazao i kako vjeruje da će se dotad započeti s formiranjem ruske svemirske postaje, koja će postati prioritet ruskoga nacionalnog svemirskog programa.

- Budućnost ruskih letova s posadom trebala bi se prije svega temeljiti na sustavnom i uravnoteženom znanstvenom programu jer želimo da svaki novi let obogati naša saznanja u svemirskoj sferi, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!