Kremlj kaže da je Schroeder u Moskvi, susret moguć

26.07.2022.

15:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Gerhard Schroeder

Gerhard Schroeder

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Kremlj je u utorak objavio da vjeruje da se bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder nalazi u Moskvi pri čemu nije isključio mogućnost kontakta s političarem koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu kritiziran zbog svojih veza s ruskim energetskim gigantima i predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Koliko znamo, on je u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlju poznato da je Schroeder doputovao u Moskvu.

- Nema sastanka kao takvog, ali ne isključujemo mogući susret, rekao je Peskov.

Njemački RTL je kasno u ponedjeljak objavio da je Schroder u Moskvi, a na pitanje hoće li se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao je: "Ovdje sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je lijep grad".

Schroederov ured u Njemačkoj nije odgovorio na upit zašto je otputovao u Moskvu.

Gazprom je u ponedjeljak priopćio da će od srijede smanjiti isporuku plina Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1 na svega 20 posto kapaciteta plinovoda zbog turbine koja mora biti zaustavljena. Njemačka odbacuje takvo objašnjenje.

To je novi udarac za opskrbu najvećeg europskog gospodarstva plinom, do kojeg dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

Europska unija optužila je Rusiju da ucjenjuje energijom, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama plina dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Schroeder je dugi niz godina bio ključna osoba u energetskim vezama dviju zemalja, služeći kao kancelar od 1988. do 2005., da bi potom postao član nadzornog odbora Rosnjefta, naftne kompanije pod kontrolom države.

I dalje obnaša dužnost predsjednika odbora dioničara Nord Streama AG, operatera plinovoda u većinskom vlasništvu Gazproma.

Na položaj u upravi Gazproma nominiran je tri tjedna prije ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog odbijanja da se ogradi od Putina, s kojim se sastao u ožujku, glavne njemačke političke stranke oduzele su mu pravo na ured financiran javnim novcem.

Schroeder je u ožujku odbio ponudu Gazproma da bude član uprave te je izašao iz nadzornog odbora Rosnjefta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!