Parlament potvrdio imenovanje Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara

28.12.2022.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Dnevnik u podne/T.D./IMS/HRT/Hina

Borjana Krišto

Borjana Krišto

Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

 Zastupnički dom parlamenta BiH u srijedu je potvrdio imenovanje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara te zemlje u sljedećem četverogodišnjem mandatu.


Za potvrdu njezina imenovanja glasala su 23 zastupnika dok ih je 15 bilo protiv. Zastupnički dom ima ukupno 42 zastupnika.

Obrazlažući na sjednici u Sarajevu svoje viđenje trenutačnog stanja u zemlji, Krišto je rekla da je posebice optimistična zbog brzog međustranačkog dogovora o uspostavi nove vlasti na temelju potpisanog sporazuma o načelima djelovanja. Ocijenila je kako je to dokaz da je moguća suradnja na zdravim temeljima među predstavnicima konstitutivnih naroda.

- Moramo pokazati snagu i iza sebe ostaviti sukobe koji nas međusobno dijele, kazala je Krišto dodajući kako novu vlast čeka cijeli niz ozbiljnih reformi, a ona bi ujedno morala iskoristiti priliku koju nudi status BiH kao kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Članstvo u Uniji opisala je strateškim ciljem budućeg djelovanja kao i integraciju u NATO koju dovode u pitanje političari iz reda bosanskih Srba. Krišto je rekla da su NATO integracije ne samo vojno nego i političko pitanje o kojem se mora naći konsenzus. Istaknula je i nužnost osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti te ukidanje svake vrste diskriminacije kroz izmjene izbornog zakona i ustava.

Krišto je predsjedateljicom Vijeća ministara postala na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada nakon kojih su uspostavu vladajuće koalicije na državnoj razini dogovorili HDZ BiH, savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka okupljenih oko SDP-a BiH, Naroda i pravde (NiP) i Naše stranke (NS).

Dio koalicijskog dogovora bio je da će predsjedatelja Vijeća ministara predložiti HDZ BiH, a čelnik te stranke Dragan Čović odlučio je kako će to biti Krišto koja godinama slovi za njegovu blisku suradnicu. Krišto je na listopadskim izborima bila i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no u toj ju je utrci porazio Željko Komšić

Krišto je za predsjedateljicu prošlog tjedna imenovalo Predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkog i srpskog člana državnog vrha, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović, dok je Komšić bio protiv.

Sukladno ustavu i zakonu o Vijeću ministara to imenovanje mora potvrditi Zastupnički dom, a Krišto sada ima obvezu u roku od mjesec dana imenovati ministre koje opet potvrđuje Zastupnički dom, no očekuje se kako će taj postupak trajati znatno kraće i biti okončan do sredine siječnja.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH nema klasične premijerske ovlasti i ta je osoba tek prva među jednakima, odnosno neka vrsta koordinatora rada tog tijela. Ne može samostalno birati ministre jer njih postavljaju stranke koje čine vladajuću većinu.

video thumb

Reporter HTV-a Ilko Barbarić javio se u Dnevnik u podne te rekao kako je važno da se njezin program nastavlja na sve važne elemente programskog dogovora između triju koalicija stranaka koje su je kandidirale za tu poziciju te osam stranaka u Sarajevu.

- Borjana Krišto je rekla da će nastaviti raditi na najvažnijim točkama koje se tiču prioriteta za nastavak puta BiH, a sve u skladu i duhu najnovijeg kandidatskog statusa za ulazak BiH u Europsku uniju. Rekla je da će se potruditi da se otvori što veći dijalog s NATO-om, rekao je Barbarić za Dnevnik u podne.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!