Borrell: Novi krug ragovora između Srbije i Kosova 14. rujna

31.08.2023.

22:32

Autor: T.V./HRT/Hina

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell

Foto: Isabel Infantes / REUTERS

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u četvrtak da će se novi krug dijaloga na visokoj razini između Kosova i Srbije održati 14. rujna.

Borrell je to najavio tijekom konferencije za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Španjolskoj.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti bili su zadnji put u Bruxellesu krajem lipnja, kada su se samo odvojeno sastali s Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove priopćio je tada da su se on i dvojica čelnika složili da se na sjeveru Kosova ponove lokalni izbori.

Situacija na sjeveru Kosova pogoršala se nakon travanjskih lokalnih izbora u četiri većinski srpske općine u kojima su za gradonačelnike izabrani etnički Albanci.

Najgori incident dogodio se u Zvečanu krajem svibnja kada je u sukobima Srba i kosovske policije ozlijeđeno 30 pripadnika KFOR-a. Nakon lipanjskih pregovora u Bruxellesu napetosti su se ipak donekle smirile.

Nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Unije u Španjolskoj, Borrell je pozdravio i prijedlog španjolskog predsjedništva Vijeća EU-a da bude domaćin ministarskog sastanka EU-Zapadni Balkan u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!