Borrell objavio da su se Srbija i Kosovo dogovorili o registarskim pločicama

24.11.2022.

07:08

Autor: HRT/V.G./Hinasprij

Srbija i Kosovo dogovorili se o registarskim tablicama

Srbija i Kosovo dogovorili se o registarskim tablicama

Foto: Laura Hasani / Reuters

Šef eurodiplomacije Josep Borrell objavio je u srijedu navečer da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili vezano za registarske pločice, čime je izbjegnuta eskalacija na sjeveru Kosova većinski nastanjenom Srbima. 

Imamo dogovor. S velikim zadovoljstvom mogu priopćiti da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU-a, dogovorili o mjerama da se izbjegne daljnja eskalacija i da se potpuno koncentriraju na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa, objavio je Borrell na Twitteru poslije razgovora u Bruxellesu.

Rekao je da će Srbija prestati izdavati pločice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti daljnje korake u vezi s preregistracijom vozila.

- Pozvat ću strane da u idućim danima razgovaraju o sljedećim koracima, istaknuo je Borrell.

Najnoviji dogovor postignut je nakon neuspjelih pregovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u ponedjeljak.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih pločica izdanih u Srbiji, a kojima se koriste Srbi na Kosovu.

Tu odluku Beograd vidi kao kršenje ranijeg sporazuma prema kojem pločice, po preporuci misije UN-a (UNMIK), trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne RKS, na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Kosovo je od 21. studenoga trebalo početi naplaćivati kazne vozačima koji odbiju predati stare registarske pločice koje je izdala Srbija, ali to je odgođeno na 48 sati nakon zahtjeva Sjedinjenih Država za odgodu poteza za koje Washington i Europska unija strahuju da bi mogli izazvati etničko nasilje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!