13:31 / 25.12.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Božić u svijetu

Foto: Abed Al Hashlamoun/REUTERS

Foto: Abed Al Hashlamoun/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Skromna okupljanja pod maskama uz držanje udaljenosti, Božić diljem svijeta slavi se u sličnim okolnostima. Svuda ista želja - završetak pandemije.
Božić se slavi diljem svijeta u gotovo jednakim okolnostima. Na skromnim okupljanima pod maskama i uz držanje udaljenosti prevladava ista želja - završetak pandemije.

➡️  Papin poziv na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate
➡️ Kardinal Puljić: "Otrovani svijet" treba optimizam istinske vjere
➡️ U crkvi Notre-Dame održan tradicionalni koncert, prvi put od požara

Uz poštovanje mjera socijalne distance i svih drugih epidemioloških preporuka održana je misa u Betlehemu. Sve molitve svode se na jedno - traženje snage da se prebrodi jedno od najtežih razdoblja koje je čovječanstvo doživjelo.

- Povjeravamo se tebi, Knezu mira, i ovu zemlju i sebe, i ovu našu Crkvu, i sve ove naše rane i probleme, da nam pomogneš zaliječiti kroz ova bolna i puna iskušenja vremena koja proživljavamo, kaže Pierbattista Pizzaballa, poglavar Rimokatoličke crkve u Svetoj Zemlji.

Pariška katedrala Notre-Dame zatvorena za vjernike, no ipak u njoj božićni koncert, i to onih koji su je spasili od razornog požara. Mješoviti zbor pariških vatrogasaca u izravnom prijenosu širi božićno veselje.

Pariške ulice puste, strogo se poštuju mjere zabrane okupljanja. Tek male skromne obiteljske proslave, a i one kao nikada prije - gotovo svi nose maske iako su iz iste obitelji i kućanstva.

- Dugo smo razmišljali kako ćemo proslaviti Božić, i odlučili smo biti zajedno kao obitelj, ali ponašati se odgovorno. Nema grljenja, nema ljubljenja, moramo paziti jedni na druge, objašnjava Guylene Lehmann, baka iz Pariza.

Glavni grad Italije potpuno pust na božićno jutro. Poštuje se policijski sat, a oni rijetki koji se nalaze na ulicama praznoga Rima svoje razloge moraju objasniti  policajcima.

A mađarska je vlada ipak za Božić ukinula policijski sat i omogućila svima onima koji traže mir i utjehu u božićnim misama da to i pronađu. Iako su itekako svjesni opasnosti kojoj se izlažu.

- Vjera je ta koja mi daje snagu u ovim teškim vremenima. Svjesna sam da ima mnogo osoba koje su zaražene i dalje izlaze iz svojih domova, i da nas mogu zaraziti, ali odlazak u crkvu veoma mi je važan, kaže stanovnica Budimpešte Julia Vermes.

Dozvola za kretanje u Mađarskoj vrijedi samo za božićne blagdane, a nakon toga opet stupaju na snagu stroge restriktivne mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!