10:07 / 26.10.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT/HIna

Božinović: Nije riječ o hrvatskom državljaninu

Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

Foto: - / -

Smiruje se stanje na graničnom prijelazu Maljevac, nakon što su prekjučer migranti probili kordon bosanskohercegovačke policije i bacali kamenje na hrvatske policajce.
Iako je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, sinoć izjavio kako je granična policija BiH jednu osobu, "koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana", lišila slobode jer je, kako je rekao, bila inicijator nasilnih pokušaja prelaska državne granice, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je opovrgnuo da se radi o hrvatskom državljaninu. Rekao je da je riječ o osobi iračkog podrijetla koja je 2014. u Hrvatskoj ostvarila pravo na azil.

Dodao je da je od lipnja ta osoba u postupku revizije jer se nije ponašala u skladu s onim što se podrazumijeva kad je u pitanju nositelj prava na međunarodnu zaštitu. "Toj osobi je oduzeto pravo na azil i sukladno propisima, on se na tu odluku žalio i ta žalba je na upravnom sudu", rekao je Božinović.

Na pitanje je li istina da neki hrvatski državljani odlaze u BiH i potiču migrante da ilegalno prelaze granicu, ministar Božinović je rekao da o tome ne može govoriti. "Činjenica je da postoje hrvatski državljani koji komuniciraju s migrantskom populacijom i da ovo čemu svjedočimo zadnjih dana, da se radi o akciji koja se koordinirano dogodila i u Srbiji i u BiH." Istaknuo je da je hrvatska policija na sve reagirala vrlo pripravno.Granični prijelaz Maljevac-Velika Kladuša, gdje je prije dva dana skupina migranata spriječena pri ulasku u Hrvatsku, i dalje je zatvoren, a noć je protekla mirno, izvijestio je MUP.

Galić: Državljanin RH inicijator je nasilnih pokušaja prelaska granice
VIDEO - Sačić na Maljevcu: Vojsku na granicu

Iako se tijekom poljepodneva činilo da se migranti polako spremaju za odlazak to se nije dogodilo. Njih oko 150, kako se čini provest će noć pod šatorima, javlja naša reporterka Vlatka Kusanić. Granica je zatvorena već tri dana. U Graničnoj policiji BiH čekaju autobusi koji bi migrante trebali prevesti na neku drugu lokaciju.U međuvremenu GP Velika Kladuša-Maljevac i dalje je zatvoren za promet, tako će biti sve dok se i posljednji migrant ne udalji od samog graničnog prijelaza. Doznali smo i da je jučer na teritoriju BiH uhićen hrvatski državljanin iz Iraka koji je migrante, među ostalim i ovu skupinu, poticao na nezakonito prelaženje granica. Njemu je određen jednomjesečni pritvor.


Na bosanskohercegovačkoj strani, prema policijskim podacima, nalazi se oko 200 migranata koje osigurava policija BiH, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici. U policiji kažu da "nisu imali postupanja" i ističu da "poduzimaju potrebne mjere i radnje na zaštiti državne granice, ujedno i vanjske granice EU-a, primjenjujući sve nacionalne i europske pozitivne pravne propise".

"Naglašavamo da su na cijelom području raspoređene jake policijske snage u dovoljnom broju koje provode zaštitu i nadzor državne granice te sprječavaju ilegalne prelaske, a sustavno pratimo razvoj događaja na terenu i sukladno tome uključujemo potreban broj policijskih službenika i druge opreme potrebne za zaštitu državne granice. Ujedno, u stalnom smo kontaktu s predstavnicima policije BiH te pratimo stanje sigurnosti na tom području", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Izvijestili su i da je prelazak putnika moguć na graničnom prijelazu Bogovolja, dok se za prijevoz robe može koristiti MCGP Ličko Petrovo Selo.

Od čitatelja smo dobili snimku djece koja na granici drže transparente i izvikuju "Nema hrane, nema vode":

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!