Božinović za HRT: Prošli smo put koji nije prošla niti jedna druga članica

29.06.2022.

19:18

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Davor Božinović za HRT o odluci o ulasku Hrvatske u Schengen

Davor Božinović za HRT o odluci o ulasku Hrvatske u Schengen

Foto: HTV / HRT

Hrvatska će, sada je već gotovo sasvim sigurno, s prvim danom iduće godine uvesti euro i ući u Schengen. 

Naime, Vijeće Europske unije, kojim trenutačno predsjeda Francuska, započelo je proceduru donošenja odluke o pristupanju Hrvatske schengenskoj bezgraničnoj zoni s 1. siječnja 2023.

Nacrt odluke poslan je u Europski parlament, nakon čega se vraća na konačno odlučivanje zemljama članicama, što se očekuje najesen, za vrijeme češkog predsjedanja Unijom.

Prema prijedlogu, od 1. siječnja ukinule bi se granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine i u zračnim lukama.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nalazi se u Washingtonu iz kojega je za HRT komentirao odluku Vijeća EU-a.

- Apsolutno sam zadovoljan, ovo je veliki uspjeh Vlade, koja je to stavila i u program pred zadnje izbore. Hrvatska je morala proći put koji nije morala proći niti jedna druga članica koja je ušla u Schengen, rekao je. 

"Nema otkaza za pripadnike granične policije"

- Postupak evaluacija je startao 2016. godine, tek smo tada u osam poglavlja dobivali kriterije. Ukupno 281 mjerilo koje smo morali ispuniti. Ovo je odlična vijest za naše građane te naravno za gospodarstvo i turizam. Međutim, proces još uvijek traje. 

Odbacio je teze da će doći do otkaza za granične policajce.

- Doći će do preustroja kada ćemo ukidati granične kontrole, međutim uvijek će ostati poslovi za graničnu policiju, vezano za kontrolu prometa i ljudi, recimo to tako, dublje u teritoriju. Napravit ćemo novo ustrojstvo policije, to smo najavili prije par mjeseci. Donijet ćemo funkcionalniji preustroj koji će odgovarati Hrvatskoj kao članici Schengena. Otkazi nisu tema, ističe. 

"Europa i SAD se moraju držati zajedno"

Komentirao je i odluku SAD-a o ukidanju viznog režima s Hrvatskom. Posebno su tu važni bili razgovori s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom.

- Održali smo cijeli niz sastanaka kroz sve ove godine. Hrvatska je dobila jedan privilegij da naši građani mogu ući bez kontrola u SAD. I to kao četvrta od europskih država, to ima jako mali broj država. To je veliko priznanje politici koju vodi Vlada Andreja Plenkovića, ali i sigurnosnom sektoru jer smo pokazali kao partner na kojega se može računati.

Naravno, u Washingtonu je Božinović puno razgovarao i o situaciji u Ukrajini. Kakva je poruka za Hrvatsku, ali i za Europu?

- Poruka je da je Hrvatska bila predana transatlantskom savezništvu te da se Europa i SAD moraju držati zajedno, kada dođu ovakve situacije. Nikada nismo bili toliko povezani s agencijama poput FBI-ja ili DEA-e. Obrazac je jasan, svi su svjesni da Europa i SAD moraju biti skupa. Tim putem moramo ići, nema nam druge, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!