08:19 / 17.04.2022.

Autor: Tamara Marković/IMS/HRT

Rusi pozvali branitelje u Mariupolju na predaju, jamče da će im životi biti pošteđeni

Branitelji Mariupolja dobili ultimatum

Branitelji Mariupolja dobili ultimatum

Foto: HRT / HTV

Ne smanjuju se napadi na ukrajinske gradove, osobito na Mariupolj. Prema svemu sudeći, preostala ukrajinska obrana ondje je utvrđena u jednoj čeličani. Ponovno je napadnut i Kijev. Istodobno ruska vojska nastoji zadržati nadzor nad okupiranim dijelovima u Donecku i Luhansku. Predsjednik Zelenski ponovno je zatražio oštrije sankcije Rusiji.

Branitelji Mariupolja dobili su ultimatum, ako žele ostati živi neka polože oružje. U slučaju predaje imaju rok od nekoliko sati da nenaoružani izađu iz čeličane Azovstal. Stanovnici opkoljenog grada žive u neljudskim uvjetima preko 50 dana.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorava da bi ubijanje ukrajinskih boraca u Mariupolju stavilo točku na pregovore s Rusijom. Mariupolj, Irpinj, Harkiv - samo su neki od gradova u kojima je uništena gotovo svaka zgrada. Jednom kada rat završi, nakon prekida vatre na red će doći obnova koja će koštati milijarde.


- Danas sam zacrtao cilj da svim našim izbjeglicama u zemlji osiguram privremeni smještaj, dok im ne obnovimo domove. U drugoj etapi obnovaljamo ono što su okupatori pokušali uništiti, a u trećoj fazi stambeno zbrinjavamo sve one koji su braniili državu i radili u interesu društva, a izgubili su dom, poručio je Zelenski.

Unatoč napadima na ciljeve u Kijevu, župljani su se u povodu blagdana Uskrsa okupili u rimokatoličkoj župi Svetog Aleksandra. Ukrajinski katolici molili su se za kraj rata.

- Molio sam za snagu i oprost s kojim mogu dalje živjeti. U ovom trenutku je jako teško. Treba se truditi svaki dan i biti produktivan, jer pobjeda naše zemlje ne ovisi samo o bojnom polju. Naša vojska radi dobar posao, ali ga moramo raditi imi kako bi oni imali što jesti i s čime se boriti, kazao je stanovnik Kijeva Oleksandar Čuvilin.

Na misi uskrsnog bdijenja u Vatikanu, papa Franjo osudio je okrutnost rata. Misi je prisustvovao i gradonačelnik ukrajinskog grada Melitopolja u društvu troje ukrajinskih parlamentaraca i članova obitelji.

- U ovom mraku u kojem živite, gospodine gradonačelniče, dame i gospodo zastupnici, mračnoj tami rata, svi molimo za vas i s vama večeras. Molimo se za toliku patnju. Možemo vam dati samo našu pratnju, našu molitvu i reći vam: Mi vas pratimo!, poručio je Papa.

Mirovni pregovori Moskve i Kijeva zaustavljeni su nakon pojavljivanja brojnih dokaza o zvjerstvima počinjenim nad civilima. Vlasnik Chelsea i ruski milijarder, Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi pokušao obnoviti dijalog dvaju strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!