Brazil: Bolsonaro se u suzama oprostio sa simpatizerima

30.12.2022.

21:11

Autor: Hina/HRT/V.G.

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Foto: Adriano Machado / Reuters

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro oprostio se u petak sa svojim simpatizerima u prvom obraćanju na društvenim mrežama nakon izbornog poraza, brišući suze tijekom govora, dva dana prije isteka mandata.

Predsjednik na odlasku koji dolazi s krajnje desnice, nije rekao hoće li u nedjelju predati predsjedničku lentu svom nasljedniku Luli, kao što nalaže protokol službenog preuzimanja vlasti, dok se uskoro sprema otputovati u Sjedinjene Države.

- Svijet neće stati 1. siječnja (...) Pred nama je velika budućnost, istaknuo je Bolsonaro.

- Gubimo bitke, ali ne gubimo rat, dodao je Bolsonaro koji je s malom razlikom izgubio listopadske predsjedničke izbore u utrci s ljevičarskim protukandidatom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Jair Bolsonaro uskoro putuje u SAD, pošto je glavno tajništvo predsjedništva odobrilo izlazak iz zemlje osoblja zaduženog za sigurnost "uskoro bivšeg predsjednika" radi puta u Miami "od 1. do 30. siječnja 2023.", piše u petak Službeni list.

Bolsonaro nije spomenuo putovanje, ali se izravno obratio pristašama koji i dalje kampiraju pred vojarnama i glavnim vojnim stožerima u Braziliji i u drugim gradovima, pozivajući na vojnu intervenciju kako bi se spriječilo da Lula preuzme vlast.

- Nikad nisam mislio da ću doći dovde, rekao je Bolsonaro kroz plač i dodao: "Barem smo za četiri godine odgodili propast Brazila s ovom nesretnom ljevičarskom ideologijom".

- Dao sam najbolje od sebe, rekao je predsjednik na odlasku, čiji mandat većina analitičara ocjenjuje veoma lošim.

Ispred njegove službene rezidencije u palači Alvoradi prosvjednici koji su izravno pratili prijenos izvikivali su "kukavico!", "sramota!".

Nakon pobjede Lule da Silve, na kojoj mu nikad nije čestitao, Bolsonaro živi u Braziliji u skrovitosti i ne istupa u javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!