Brazil: Bolsonarovi pristaše pokušale upasti u zgradu savezne policije

13.12.2022.

07:14

Autor: I.Z./HRT/Hina

Bolsonarovi pristaše pokušale upasti u zgradu savezne policije

Bolsonarovi pristaše pokušale upasti u zgradu savezne policije

Foto: Ueslei Marcelino / REUTERS

Pristaše brazilskog predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara pokušale su se probiti u sjedište savezne policije u glavnom gradu Brasiliji tijekom prosvjeda zbog uhićenja njihova vođe Josea Acacija Sererea Xavantea.

Ranije tijekom jučerašnjeg dana sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes, koji vodi postupak protiv Bolsonara i njegovih saveznika, naredio je privremeno uhićenje Xavantea zbog činjenja ne-demokratskih poteza.

Tijekom prosvjeda Bolsonarovi pristalice zapalile su autobus i nekoliko automobila, a čule su se i eksplozije od ispaljenih gumenih metaka.

Prosvjedi su se dogodili istoga dana kada je Visoki izborni sud (TSE) potvrdio rezultate predsjedničkih izbora izbora održanih 30. listopada na kojima je Bolsonara pobijedio ljevičarski kandidat Luiz Inacio Lula da Silva, koji bi dužnost predsjendika trebao preuzeti 1. siječnja.

Tvrdeći kako je elektronski glasački sustav u zemlji podložan prevarama, Bolsonaro nije priznao poraz čime je potaknuo svoje pristaše na prosvjede pred vojim bazama diljem zemlje pozivajući vojsku da intervenira i promijeni rezultate izbora, a Xavante je bio među najglasnijim prosvjednicima.

Stoga je Moraes odredio 10-dnevno privremeno uhićenje Xavantea zbog dokaza o prijetnjama i nasilnog ukidanja pravne države. Nakon tog uhićenja uslijedili su nasilni posvjedi.

- Pokušaj upada u zgradu savezne policije je neprihvatljiv. Odluke suda moraju biti se poštivati. Oni koji se osjećaju zakinuti moraju ponuditi odgovarajuća sredstva, a nikada se služiti političkim nasiljem, objavio je budući ministar pravosuđa Flavio Dino.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!