08:16 / 26.03.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Brazil dosegnuo rekordnih 100 tisuća novooboljelih dnevno

Jairo Bolsonaro

Jairo Bolsonaro

Foto: Ueslei Marcelino / REUTERS

Brazil je u četvrtak zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, priopćilo je brazilsko ministarstvo zdravstva. Zbog eksplozije epidemije jača pritisak na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, uz 2.777 novih umrlih od posljedica COVID-a, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio broj od 300 tisuća ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu posljedica je kombinacije sporog cijepljenja, nepostojanja koordinacije na nacionalnoj razini i zarazne lokalne varijante virusa.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantena, pokazivanje prezira prema nošenju maski te neprekidno izazivanje sumnje u cjepiva naišli su na oštre kritike.

Bolsonaro je također suočen sa sve većim pritiscima za smjenu ministra vanjskih poslova Ernesta Arauja zbog pogreški u načinu na koji je ta zemlja odgovorila na koronakrizu. Predsjednik Senata Rodrigo Pachec u četvrtak je kazao da se brazilska vanjska politika mora poboljšati. Dodao je da Bolsonaro mora odlučiti hoće li smijeniti Arauja.

Predsjednikov bliski saveznik i ideološki istomišljenik Araujo našao se na meti kritika zbog pokušaja diskreditiranja kineskog cjepiva i neuspjeha da zemlji osigura cjepivo iz američkih zaliha.

Ekstremno desni predsjednik Bolsonaro, koji je prošle godine dovodio u pitanje "utrku" za kupnju cjepiva, obećao je ubrzati brazilski program cijepljenja, najavivši cilj od milijun doza cjepiva dnevno, u usporedbi s oko 350 tisuća dnevno tijekom prošloga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!