09:25 / 20.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Brazil vidi prve znakove usporavanja epidemije koronavirusa

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Foto: - / REUTERS

Brazil ima prijavljenih 3,456.652 slučaja zaraze virusom od početka pandemije.
Širenje koronavirusa u Brazilu možda usporava, reklo je ministarstvo zdravstva nakon izvješća da je stopa prijenosa pala ispod presudne granice i  uz prve znakove postupnog pada tjednog broja zaraženih i umrlih.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije  

Umjereni optimizam dolazi unatoč podacima koji pokazuju porast broja potvrđenih slučajeva i broja mrtvih u prethodna 24 sata učvršćujući status Brazila kao drugoga najvećeg žarišta bolesti COVID-19 nakon SAD-a.

Prema podacima ministarstva, Brazil je imao pad u tjednom broju oboljelih na 304.684 prošli tjedan, s najvećeg broja od 319.653 zaraženih u tjednu do 25. srpnja. Tjedni broj umrlih pao je na 6755 sa 7677, kad je bio najveći, u zadnjem tjednu srpnja.

U međuvremenu, istraživanje Imperial Collegea u Londonu pokazalo je da je Brazil, prvi put nakon travnja, ovaj tjedan zabilježio stopu prijenosa ispod 1, prema brazilskim medijskim izvještajima.

Takozvana "stopa R" ispod 1 pokazuje da će svaka zaražena osoba zaraziti manje od jedne osobe, što je prag za usporavanje epidemije.

- To je na neki način trend. Moramo vidjeti kako će se bolest ponašati u sljedeća dva tjedna kako bismo vidjeli postoji li znatan pad, rekao je Arnaldo Medeiros, tajnik zdravstvenog nadzora, na novinskoj konferenciji u srijedu.
Naglasio je međutim da vidljivo usporavanje nije razlog za ublažavanje preventivnih mjera poput nošenja maski i fizičke distance.

Prema službenim podacima ministarstva, u protekla 24 sata zabilježeno je 49.298 zaraženih i 1212 umrlih od bolesti COVID-19 u protekla 24 sata. Brazil sada ima prijavljenih 3,456.652 slučajeva zaraze virusom od početka pandemije, dok je službeni broj umrlih porastao na 111.100.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!