Lula: Svrha BRICS-a nije izazivati G7 i SAD; oglasio se i Putin

22.08.2023.

Zadnja izmjena 21:26

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je u utorak rekao da skupina zemalja gospodarstava u nastajanju BRICS nema namjeru izazivati druge međunarodne koalicije poput skupine G7 ili Sjedinjenih Američkih Država, već "organizirati" zemlje takozvanog globalnog juga.

- Ne želimo biti protuteža (organizacijama) G7, G20 ili Sjedinjenim Državama, rekao je Lula u obraćanju uživo na društvenim mrežama na samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici.

- Samo se želimo organizirati, dodao je.

Ljevičarski vođa je ponovno branio ideju zajedničke valute za trgovinu između zemalja članica bloka, rekavši da taj potez ne bi bio usmjeren prema "odbijanju" američkog dolara, već poticanju trgovine između zemalja u razvoju njihovim vlastitim valutama.

Kazao je da podržava pridruživanje drugih zemalja BRICS-u, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR, no pod određenim uvjetima "kako (blok) ne bi postao babilonska kula".

- Želimo da BRICS bude multilateralna institucija, ne ekskluzivni klub, rekao je Lula, dodavši da je osobito sklon argentinskom članstvu u skupini.

Više od 40 zemalja je pokazalo interes za pridruživanjem BRICS-u, prema južnoafričkim dužnosnicima.


Putin kaže da BRICS radi za 'globalnu većinu'


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u video obraćanju samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici u utorak, da je ta skupina zemalja na putu da ispuni težnje većine svjetskog stanovništva.


Surađujemo po načelima ravnopravnosti, partnerske podrške, uvažavanja interesa jednih i drugih, a to je i bit strateškog smjera našeg udruženja okrenutog budućnosti, smjera koji zadovoljava težnje najvećeg dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine", rekao je Putin.


Članice BRICS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - čine više od 40 posto posto svjetske populacije, a očekuje se da će se na samitu raspravljati o proširenju na nove zemlje. Putin se na to nije osvrnuo u svom obraćanju.


On nije mogao osobno prisustvovati samitu zbog naloga za uhićenje koji je za njim u ožujku izdao Međunarodni kazneni sud (MKS), optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini.


Moskva je odbacila optužbe kao nečuvene i ocijenila da taj potez nema pravni značaj jer Rusija nije članica MKS-a.


Međutim, Južnoafrička Republika je članica, što znači da bi ga morala uhititi da je stupio na njen teritorij.


Putin je rekao da će se na samitu detaljno raspravljati o pitanju prebacivanja trgovine između zemalja članica s američkog dolara na nacionalne valute, što je proces u kojem će razvojna banka BRICS-a igrati veliku ulogu.


"Objektivni, nepovratni proces dedolarizacije naših gospodarskih veza uzima sve veći zamah", istaknuo je ruski čelnik.


BRICS je sve važniji forum za Rusiju u vrijeme kada se njeno gospodarstvo bori sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini te nastoji izgraditi nove diplomatske i trgovinske odnose s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.


Putin je rekao da Rusija posebno želi razviti dva ključna projekta - sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke s terminalima u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu.


Dodao je da će Rusija ostati pouzdan opskrbljivač hranom za Afriku i da dovršava razgovore o besplatnoj opskrbi žitarica skupini afričkih zemalja, kao što je obećao na samitu u Sankt Petersburgu prošlog mjeseca.


To je obećanje uslijedilo nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio izvoz žita iz crnomorskih luka i nakon što je više puta bombardirala ukrajinske luke i skladišta žitarica, zbog čega su je Kijev i Zapad optužili za korištenje hrane kao oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!