Summit skupine BRICS započinje u Južnoafričkoj Republici

22.08.2023.

10:14

Autor: Hina/HRT/A.V.

Summit skupine BRICS započinje u Južnoafričkoj Republici

Summit skupine BRICS započinje u Južnoafričkoj Republici

Foto: James Oatway / Reuters

Vođe država članica skupine BRICS sastaju se u Južnoafričkoj Republici dok se labavo udruženje gospodarstava u nastajanju nastoji nametnuti kao protuteža dominaciji zapada u globalnim pitanjima.


Takozvane zemlje BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, čine četvrtinu svjetske privrede, a uoči njihovog trodnevnog summita u Johannesburgu, porastao je interes za pridruživanjem među drugim zemljama.

Sigurnost je pojačana diljem grada gdje će južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa ugostiti kineskog kolegu Xi Jinpinga, indijskoj premijera Narendru Modija, brazilskog šefa države Luiza Inacia Lulu da Silvu i 50-ak drugih vođa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, neće osobno prisustvovati sastanku na vrhu, već je poslao ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Predstavljajući 40 posto svjetskog stanovništva na trima kontinentima, s gospodarstvima na različitim stupnjevima razvoja, BRICS spaja zajednička želja za svjetskim poretkom za koji zemlje članice smatraju da bolje odgovara njihovim interesima i rastućoj snazi.

Tema njihovog 15. summita je "BRICS i Afrika", a odvija se u vrijeme kada se kontinent ponovno pokazuje kao diplomatsko bojište Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine, koje se bore za gospodarski i diplomatski utjecaj.

Ramaphosa je večer prije početka sastanka rekao da njegova zemlja "neće biti uvučena u natjecanje između globalnih sila" i snažno je potvrdio dugoročnu južnoafričku politiku nesvrstanosti.

- Pozvat ćemo međunarodnu zajednicu da se ponovno usredotoči na pitanje razvoja, promicat ćemo veću ulogu BRICS-ovim mehanizmom suradnje u globalnom upravljanju te ojačati glas BRICS-a, rekao je kineski predsjednik Xi u članku objavljenom u južnoafričkim medijima u ponedjeljak.

Raste interes za blokom, koji je započeo udruživanjem četiriju zemalja 2009., no iduće se godine proširio kada mu se pridružila Južnoafrička Republika.

Uoči sumita, najmanje 40 država je izrazilo zanimanje za pristupanje, uključujući Iran, Saudijsku Arabiju, Bangladeš i Argentinu, kažu dužnosnici.

JAR će vođama skupine predstaviti prijedlog proširenja članstva, a odluka o tom pitanju se očekuje na zatvaranju samita.

Međutim, analitičari su oprezni.

Pitanje proširenja BRICS-a je podijelilo blok, a osobito dvije najsnažnije članice, Kinu i Indiju.

Kina je sklona brzom povećanju broja članica BRICS-a i proširenju njegovog utjecaja, no promatrači tvrde da je Indija nepovjerljiva prema namjerama njenog regionalnog suparnika.

- Moguće daljnje proširenje će se razmotriti tijekom godine, a odluka neće biti donesena na samitu kako bi se dobilo na vremenu, smatra Jannie Rossouw, profesor globalne političke ekonomije na Sveučilištu Witwatersrand u Johannesburgu.

BRICS djeluje na osnovu konsenzusa, što predstavlja "veću prepreku" u donošenju odluka, rekao je Jakkie Cilliers, osnivač Instituta za sigurnosne studije (ISS).

- Dugoročno, moj stav je da je neizbježnost kinesko-indijsko suparništva vjerojatno veći izazov s kojim će se BRICS u nekom času (morati) suočiti, kazao je AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!