19:24 / 13.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Britancima će za covid potvrde trebati i booster doza

Britancima će za covid potvrde trebati i booster doza

Britancima će za covid potvrde trebati i booster doza

Foto: Izvor / Shutterstock

Velika Britanija namjerava proširiti covid potvrde kako bi uključile i booster dozu cjepiva kada svi odrasli budu imali "razumnu šansu" dobiti treću dozu, rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid.

Od srijede, ako to u utorak odobri parlament, Britanci će morati imati negativan kućni test na koronavirus da bi mogli ući u noćne klubove i na velike događaje, a iznimka će biti oni koji su primili dvije doze cjepiva.

- Kada odrasli budu imali razumnu šansu dobiti booster dozu cjepiva, namjeravamo promijeniti tu iznimku i tražiti booster dozu, rekao je Javid u parlamentu.

U Britaniji je u ponedjeljak potvrđen prvi slučaj smrti od nove varijante koronavirusa, omikron, za koji Javid kaže da se širi vrlo brzo i da će u Londonu postati dominantna varijanta u sljedećih 48 sati.

Nijedna varijanta "nije se širila ovako brzo", rekao je ministar.

Premijer Boris Johnson je zbog te varijante uveo strože restrikcije, a u nedjelju je pozvao građane da prime booster doze cjepiva kako se ne bi preopteretio zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!