08:44 / 23.11.2020.

Autor: T.D./Hina

Britanija ukida samoizolaciju za kontakte?

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: - / REUTERS

Oni koji su došli u kontakt s osobama koje su na testiranju bile pozitivne na koronavirus morat će se sedam dana podvrgavati testiranju, a u međuvremenu će im biti dopušteno da obavljaju svoje poslove.
Britanska vlada objavit će u ponedjeljak da više neće biti potrebna samoizolacija za osobe koje su došle u kontakt s pozitivnima na testiranju na COVID-19, javlja list Telegraph.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Brzo testiranje na koronavirus - gdje, kada i kako
➡️ Sve o koronavirusu 

Oni koji su došli u kontakt s osobama koje su na testiranju bile pozitivne na koronavirus morat će se sedam dana podvrgavati testiranju, a u međuvremenu će im biti dopušteno da obavljaju svoje poslove.

Ministri bi vjerojatno trebali odlučiti da će se postojeći sustav, u kojemu se zahtijeva da ljudi 14 dana ostanu kod kuće, ukinuti u siječnju, pokaže li se da su pilot-programi uspješni, navodi list.

Boris Johnson, kako pišu glasila, najavit će pred zastupnicima ponovno otvaranje trgovina koje ne prodaju hranu, barova i restorana od 3. prosinca, što će biti poticaj gospodarstvu oslabljenom zbog pandemije.

Restrikcije bi se trebale ublažiti nekoliko dana oko Božića i vlada trenutačno pregovara s vlastima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj kako bi usuglasile stajališta, jer svaka britanska pokrajina u pravilu odlučuje o svojoj zdravstvenoj strategiji.

U Engleskoj će plan mjesnih restrikcija koji je u nedjelju odobrilo ministarsko vijeće, biti sastavljen od istih stupnjeva restrikcija kao prije četverotjedne karantene proglašene 5. studenog, ali će veći broj zona biti uvršten u višem, strožem stupnju. U četvrtak će se znati kojim će stupnjem biti obuhvaćena koja regija.

Plan će pratiti program masovnog i brzog testiranja stanovništva na područjima "veoma visokog" rizika, po uzoru na "dobro" iskustvo Liverpoola, gdje je od početka studenog testirano više od 200.000 ljudi.

Velika Britanija sedma je najpogođenija zemlja u svijetu po broju zaraženih koronavirusom, kojih ima više od 1,5 milijuna, te peta po broju smrtnih slučajeva, kojih ima najviše u Europi (55.120).
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!