Britanija zbraja štete od vrućina, vatrogasci imali najteži dan od II. svjetskog rata

20.07.2022.

11:03

Autor: HRT/Hina

Požari i problemi s prometom zbog velikih vrućina u Britaniji

Požari i problemi s prometom zbog velikih vrućina u Britaniji

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Britanci su se probudili dan nakon najtoplijeg zabilježenog u povijesti. Vatrogasci su radili cijelu noć da obuzdaju požare, a inženjeri pokušavaju popraviti tračnice koje su se savile na vrućini. 

Londonski vatrogasci imali su najteži dan od Drugog svjetskog rata. Temperature se se prvi puta popele do 40 stupnjeva Celzija, što je potaknulo požare koji su uništili desetke nekretnina u glavnom gradu, a vatra se proširila preko suhih travnjaka do željezničkih tračnica i cesta.

Vlakovi iz Londona za istočnu obalu Engleske otkazani su najmanje do podneva u srijedu nakon što je vatra u blizini grada Peterborougha u središnjoj Engleskoj oštetila signalizaciju. Drugi požari na toj prometnoj mreži oštetili su tračnice i nadzemne vodove.

- Ne putujte danas prema ili iz London Kings Crossa, objavio je operater londonske sjeveroistočne željeznice, referirajući se na veliku postaju u glavnom gradu.

Britanska meteorološka služba rekla je da je izmjerena temperatura od 40,3 stupnja Celzija u Coningsbyju u središnjoj Engleskoj u utorak, a da su 34 mjesta širom zemlje srušila raniju najvišu temperaturu od 38,7 zabilježenu 2019. Podaci se još uvijek smatraju privremenima, a ne konačnima.

U jednom trenutku u ponedjeljak, dvije su piste zračnih luka morale biti zatvorene zbog oštećenja površine. Elektroenergetske kompanije suočile su se s problemima jer im je vrućina oštetila opremu, mnoge škole su zatvorene, a zoološki vrtovi mučili su se da rashlade životinje.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan pohvalio je vatrogasce koji su dobili 2600 poziva za pomoć, dok je u normalnom danu prosjek 350. Hitna pomoć dobivala je 400 poziva po satu od ljudi kolji su se borili s vrtoglavicom, teškoćama disanja i drugim posljedicama izlaganja toplini.

- Problem je što nismo imali kišu čitav srpanj u Londonu. Trava je suha zbog čega se lakše zapali, a tada se požar širi nevjerojatnom brzinom, rekao je Kahn za BBC Radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!