22:42 / 11.06.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Britanska kraljica ugostila Bidena na prijemu za G7

Samit G7

Samit G7

Foto: Jack Hill / Pool via REUTERS

Britanska kraljica Elizabeth susrela se u petak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom pod kupolom najveće svjetske kišne sume u zatvorenome, gdje je priredila prijem za čelnike najrazvijenijih zemalja svijeta okupljene na trodnevnom samitu skupine G7.

Samit G7

Samit G7

Foto: Jack Hill / Pool via REUTERS

Devedesetpetogodišnjoj kraljici priključili su se ostali viši članovi kraljevske obitelji, njezin sin i nasljednik princ Charles sa suprugom Camillom te unuk princ William sa suprugom Kate.

Bio je to njihov prvi javni događaj od pokopa u travnju princa Philipa, kraljičina supruga više od 70 godina.

Na prijemu, održanome u Projektu Eden, čija je upečatjiva konstrukcija u obliku balona Biomes dom tisućama biljnih vrsta, kraljica se prvi put susrela s Bidenom kao američkim predsjednikom. On je 13. američki čelnik s kojim se susrela tijekom svoje rekordne 69-godišnje vladavine.

- Joe i ja se radujemo susretu s kraljicom. To je onaj uzbudljivi dio naše posjete, rekla je Bidenova supruga Jill koja je također bila na prijemu u Edenu.

S Elizabetom bi se ponovno trebali susresti na čaju u dvorcu Windsor nakon završetka samita u nedjelju.

Nakon fotografiranja s kraljicom, princ Charles je čelnicima G7 govorio o svojoj Inicijativi održivih tržišta, kojoj je cilj uključiti privatnike i investitore u vladine mjere za zaštitu klime.

- Borba protiv ove užasne pandemije savršeno je jasan primjer kako se globalna zajednica može nositi s krizom kada se udruže politička volja s genijalnošću poduzetnika i aktiviranom javnošću, rekao je princ.

- Dame i gospodo, radimo to zbog pandemije. Dopustite mi da kažem da to isto moramo učiniti radi planeta, dodao je Charles (72) koji je veliki dio života posvetio zaštiti okoliša.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!