16:51 / 13.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Britanski medicinski savjetnici preporučaju cijepljenje mladih između 12 i 15 godina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mike Blake / REUTERS

Glavni britanski medicinski savjetnici u ponedjeljak su preporučili da djeca u dobi od 12 do 15 godina prime prvu dozu cjepiva protiv covida-19, kao razlog navodeći lakšu provedbu školske godine. 

Preporuka CMO-a otvara put za početak cijepljenja djece te dobi u Velikoj Britaniji, nakon što Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) ranije ovaj mjesec to nije htio savjetovati. 


SAD, Izrael i neke europske zemlje već su počele cijepiti mlađe generacije, stavivši pritisak na britansku vladu da učini isto. 


CMO liječnici smatraju da će cijepljenje djece olakšati održavanje nastave u školama. 


Stoga na temelju interesa javnog zdravlja preporučujemo da ministri prošire ponudu cijepljenja prvom dozom cjepiva Pfizer-BioNTech na svu djecu i mlade u dobi između 12 i 15 godina koji trenutno nisu pokriveni preporukom JCVI-a, priopćili su savjetnici.


Britanska vlada mora formalno odgovoriti hoće li poslušati preporuku CMO-a, iako je dio ministara već ranije podržao cijepljenje mladih. Ranjive skupine djece već se mogu cijepiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!