13:42 / 01.04.2020.

Autor: M.M./Hina

British American Tobacco radi na cjepivu protiv Covida-19 koristeći lišće duhana

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odjel koji razvija cjepivo, mogao bi proizvesti između 1-3 milijuna doza na tjedan, počevši od lipnja.
British American Tobacco, proizvođač cigareta Dunhill i Lucky Strike, rekao je da njegov biotehnički odjel radi na potencijalnom cjepivu protiv Covida-19, koristeći proteine izvađene iz listova duhana.

Kentucky BioProcessing (KBP), odjel koji razvija cjepivo, mogao bi proizvesti između 1-3 milijuna doza na tjedan, počevši od lipnja, rekla je tvrtka, uz pomoć vladinih agencija i proizvođača.

British American Tobacco rekao je da će KBP, ogranak američke jedinice BAT-a Reynolds American Inc, razviti cjepivo na neprofitnoj osnovi.

Cjepivo, koje je trenutno na pretkliničkim ispitivanjima, koristi klonirani dio genetske sekvence Covida-19 da bi stvorio antigen koji se zatim ubacuje u biljke duhana za reprodukciju.

Nakon što su sakupljeni, antigeni - tvari koje induciraju imunološki odgovor u tijelu - ekstrahiraju se, pročišćavaju i ubacuju u tijelo za borbu protiv virusa, rekla je tvrtka.

Dodali su da je preparat koji razvijaju stabilan na sobnoj temperaturi, za razliku od klasičnih cjepiva za koja je često potrebno hlađenje.

KBP se našao na naslovnicama prije nekoliko godina kad je rekao da je proizveo učinkovit preparat protiv ebole pod nazivom ZMapp zajedno s Mapp Biopharmaceuticals iz Kalifornije. Lijek čeka odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove.

- Vjerujemo da smo napravili značajan iskorak s našom tehnološkom platformom za proizvodnju duhana i spremni smo raditi s vladama i svim sudionicima kako bismo pobijedili Covid-19, istaknuo je David O'Reilly, voditelj znanstvenog istraživanja BAT-a.

BAT je rekao da surađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove na sljedećim koracima, kao i s britanskim zdravstvenim vlastima kako bi što prije počela klinička ispitivanja njegova cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!