Potresni prizori iz Indije: masovna kremacija žrtava Covida

27.04.2021.

08:19

Autor: Hina/Reuters/HRT

Pandemija u Indiji

Pandemija u Indiji

Foto: Adnan Abidi / Reuters

Potresni prizori iz Indije obilaze svijet: masovno kremiranje žrtava koronavirusne bolesti u krematoriju u New Delhiju. Novozaraženih koronavirusom u Indiji u utorak, šesti dan zaredom, više je od 300.000. Vojne snage obećale su hitnu medicinsku pomoć u nastojanju da se zaustavi takav porast broja zaraženih.


Galerija
Masovna kremacija žrtava Covida u Indiji, Foto: Adnan Abidi /Reuters
Masovna kremacija žrtava Covida u Indiji, Foto: Adnan Abidi /ReutersMasovna kremacija žrtava Covida u Indiji, Foto: Adnan Abidi /ReutersMasovna kremacija žrtava Covida u Indiji, Foto: Adnan Abidi /Reuters

U posljednja 24 sata Indija je zabilježila 323.144 nova slučaja zaraze, što je ispod svjetskog rekorda od 352.991 zabilježenog u ponedjeljak. Prenapučene bolnice odbijaju primiti pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kisika.


Prijavljen je 2771 novi smrtni slučaj, no zdravstveni stručnjaci vjeruju da je broj umrlih znatno veći.


- Molim vas, imajte na umu da je velik pad broja dnevnih slučajeva rezultat velikog pada broja testiranja. To se ne bi trebalo shvatiti kao indikacija o opadanju broja novozaraženih, nego kao propuštanje bilježenja prevelikog broja pozitivnih!, tvitao je Rijo M. John, profesor i zdravstveni ekonomist na indijskom institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

Susjedne zemlje pokušavaju spriječiti ulazak zaraznijih varijanti virusa


Nekoliko zemalja, uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju, poduzelo je korake da zaustavi putovanja iz Indije kako bi spriječile da preko njihove granice uđu još zaraznije varijante virusa. Australija razmišlja o prijedlogu suspenzije letova iz Indije.


- Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je i više nego potresna, rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Indija pozvala vojsku u pomoć


Indija je pozvala svoje vojne snage da pomognu u borbi s razarajućom krizom. Načelnik stožera obrane, general Bipin Rawar, rekao je kasno jučer da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kisika te da će se umirovljeno medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se suočavaju s navalom zaraženih.


Države prikupljaju pomoć za Indiju

 

Britanija, Njemačka i SAD obećali su hitnu medicinsku pomoć. Indijski Amerikanci u Kongresu SAD-a te tehnološki sektor također su se uključili u prikupljanje pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!