19:26 / 26.04.2021.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Indija bilježi crne rekorde, u Europi neke države ublažavaju mjere

Pandemija ne posustaje

Pandemija ne posustaje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Indija peti dan bilježi crne pandemijske rekorde s gotovo 355 tisuća novozaraženih. Zdravstveni sustav doživio je potpuni slom. Na Starom kontinentu širenje trećeg vala koronavirusa, čini se, stagnira pa neke od država ublažavaju mjere na oduševljenje građana.

Katastrofa bez presedana. Tako stanje u Indiji opisuju oni na prvoj crti obrane - liječnici i medicinsko osoblje. Zaraza se širi, ruše se dnevni rekordi. Pandemija je bacila na koljena zdravstveni sustav.

U bolnicama diljem zemlje nema kreveta, medicinske opreme, kisika, osoblja... Prijeti humanitarna katastrofa.

- Dvostruka mutacija virusa čini ga zaraznijim i mogla bi pojačati njegovu sposobnost da izbjegne naš imunosni odgovor, kaže Harsh Mahajan, predsjednik Indijske zdravstvene federacije.

Mnoge bolnice odbijaju pacijente jer im je ponestalo medicinskog kisika.

- Ne primaju pacijente, ako se netko iznenada usred noći razboli, želim imati kisik kod kuće, rekao je Prince Kawar, kupac.

Krematoriji se ne mogu nositi s golemim brojem umrlih.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka obećale su hitnu medicinsku pomoć Indiji.

Nakon strogih mjera ograničenja i policijskog sata Talijanima je odlično sjela odluka vlade o ublažavanju restrikcija. Otvorene su škole, kazališta, barovi, restorani...

Na oduševljenje turista svoja su vrata otvorile i mnoge rimske znamenitosti, poput Koloseja.

U Njemačkoj kritike pljušte zbog spore provedbe plana cijepljenja. Prvu dozu cjepiva primilo je 23 posto Nijemaca, a obje samo 7 posto.

Izrael je svjetski predvodnik u cijepljenu protiv koronavirusa, cijepljeno je više od polovine stanovništva, uglavnom Pfizerovim cjepivom.

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je da istražuje mali broj slučajeva upale srca u ljudi mlađih od 30 godina koji su se cijepili tim cjepivom.

U međuvremenu, Europska komisija tužila je britansko-švedsku tvrtku AstraZenecu jer nije ispunila obveze vezane za isporuku cjepiva. Bruxelles je za Europsku uniju u prvom tromjesečju naručio 120 milijuna doza, a AstraZeneca dostavila je oko 30 milijuna.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!