08:17 / 08.02.2020.

Autor: D.M./HRT

Broj umrlih od koronavirusa povećao se na 717

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

To je više od broja umrlih od SARS-a u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu 2002. i 2003
Broj umrlih od zaraze koronavirusom u Kini povećao se na 717 nakon što se je u petak 81 osoba umrla u središnjoj kineskoj provinciji Hubei. Većina novih smrtnih slučajeva bila je u Wuhanu, epicentru epidemije.

Hrastić za HRT: Hrvati nisu zaraženi, ali ne mogu napustiti brod
 Brže otkrivanje koronavirusa - za sve kriv ljuskavac?
Koronavirus - pravo lice zaraze
● Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih

Ta brojka veća od je broja ljudi - njih oko 650, koji su umrli od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu 2002. i 2003.. Osim toga, u provinciji Hubei službeno je registrirano novih 2.841 oboljelih osoba, čime je ukupan broj oboljelih veći od 34.000.

Na japanskom kruzeru korona virusom zaražene 64 osobe

Još su tri putnika na japanskom kruzeru zaražena koronavirusom, čime je ukupna brojka zaraženih porasla na 64, priopćilo je japansko ministarstvo zdravlja. Kruzer Diamond Princess s 3.700 putnika i članova posade u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda.

Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome. Testirano je 279 od 3.700 putnika i članova posade, a dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti, Zaraženi pacijenti će se prevesti u bolnice u Tokiju i susjedne gradove, priopćilo je japansko ministarstvo zdravstva. Šest Hrvata na brodu nemaju simptome i osjećaju se dobro.

Pet Britanaca zaraženo koronavirusom u francuskom skijalištu

Pet britanskih državljana zarazilo se koronavirusom na skijalištu u francuskim Alpama gdje su dijelili smještaj s osobom koja je prethodno boravila u Singapuru, priopćili su francuski zdravstveni dužnosnici.

Osobe zaražene virusom, među kojima je jedno dijete, nisu u teškom stanju, kazala je ministrica zdravstva Agnes Buzyan.

Britanci su boravili u skijalištu Contamines-Montjoie u Savoji u istočnoj Francuskoj, nedaleko od Ženeve i vrha Mont Blanc.

Ministrica Buzyan  je pojasnila da je upozorena na mogućeg nositelja zaraze dan ranije te da se radi o Britancu koji je boravio u Singapuru od 20. do 23. siječnja, a u Francusku je stigao 24. siječnja četverodnevni skijaški izlet.
Kuća u kojoj su odsjeli Britanci podvrgnuta je inspekciji.

U tom je području, u Lyonu, Grenoblu i Saint-Etienneu, zbog koronavirusa sveukupno hospitalizirano 11 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!