Broj umrlih u Latinskoj Americi premašio sto tisuća

24.06.2020.

07:01

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

default error photo
Broj umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi premašio je sto tisuća, dok je Meksiko zabilježio najveći broj zaraženih u jednom danu.
Broj umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi premašio je sto tisuća, dok je Meksiko zabilježio najveći broj zaraženih u jednom danu, pokazuju podaci agencije Reuters.

-
U potresu u Meksiku najmanje šest poginulih     

Meksiko je jučer zabilježio 6.288 novih slučajeva infekcije i 793 nova smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Meksiko je druga najpogođenija zemlja u toj regiji nakon Brazila, gdje je sudac naredio predsjedniku Jairu Bolsonarou da mora nositi masku u javnosti nakon što je taj desničarski populist nije imao na dva politička skupa u prijestolnici.

Brazil je jučer zabilježio 1.374 nove smrti, čime je ukupan broj umrlih porastao na 52.000. Zabilježeno je i 39.436 novih slučajeva zaraze te više od 1,1 milijun ukupno zaraženih. 

Virus je u porastu i u Srednjoj Americi, gdje je u Gvatemali prvi put zabilježeno više od 700 slučajeva zaraze. U toj je zemlji s 35 novih smrtnih slučajeva ukupan broj umrlih porastao na 582.

Europska unija razmatra mogućnost uvođenja zabrane putovanja iz zemalja s visokom stopom zaraze - uključujući Sjedinjene Države, Brazil i Rusiju.

Mnoge, ponajprije o turizmu ovisne zemlje, zabrinjava kako bi se to moglo odraziti na njih, sada kada su se napokon počele otvarati za turiste.

- Neki upozoravaju na to da drugi val epidemije može doći u svakom trenutku, a koordinacija između zemalja u odgovoru na COVID-19 potpuno izostaje, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

I dok neke zemlje ublažavaju restriktivne mjere, druge ih zbog porasta novooboljelih ponovno nameću. Među njima je i Portugal, koji uvodi ograničenja u Lisabonu i njegovoj okolici. Zbog toga posebno negoduju zaposleni u turizmu.

Od 4. srpnja u Engleskoj se otvaraju restorani, barovi, hoteli, kina, muzeji... 

- U cijelom svijetu zaraza je u porastu. U Velikoj Britaniji se smanjuje, ali nije nestala. Moramo biti posve sigurni da ćemo i nakon ponovnog ublažavanja  mjera ostati odgovorni, rekao je Patrick Vallance, glavni znanstvenik savjetnik britanske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!