20:33 / 19.09.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu dosegnuo gotovo 31 milijun

-

-

Foto: - / -

U posljednja dva tjedna situacija je u Španjolskoj teža nego drugdje u Europi, a Madrid je najteže pogođena regija. Od ponedjeljka će zato iz gusto nastanjenih 26 gradskih četvrti i 11 mjesta u predgrađu Madrida, 14 dana biti zabranjen izlazak, u njih se neće smjeti ući.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu dosegnuo je gotovo 31 milijun, a umrlih je više od 960 tisuća. Epidemija se ubrzano širi Europom pa mnoge zemlje prije jeseni, kada se očekuje još više zaraženih, pripremaju strože epidemiološke mjere. Jedna od najteže pogođenih je Španjolska.

U posljednja dva tjedna situacija je u Španjolskoj teža nego drugdje u Europi, a Madrid je najteže pogođena regija. Od ponedjeljka će zato iz gusto nastanjenih 26 gradskih četvrti i 11 mjesta u predgrađu Madrida, 14 dana biti zabranjen izlazak, u njih se neće smjeti ući.

- Iznimka su osnovne potrebe, poput zdravstvene ili pravne pomoći, rada, obrazovanja, brige o starijima... Privatna okupljanja i aktivnosti u parkovima i vrtovima nisu dopušteni, rekla je predsjednica vlade regije Madrid Isabel Diaz Ayuso.

U karanteni je oko 850 tisuća ljudi. To su uglavnom siromašni i imigranti, naselja u kojima žive postala su žarišta zaraze. Policija će nadzirati provođenje mjera, a uhvaćeni u prekršaju bit će kažnjeni sa 600 eura.

- Ljudi neće poštovati mjere. Ovdje mnogi nemaju ni bankovnu karticu. Ako ih kazne, kako će platiti kad nemaju ni za hranu? To je besmisleno, naglasila je stanovnica madridskog okruga Puente de Vallecas Lola.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da s dolaskom hladnijeg vremena zemlje sjeverne hemisfere trebaju biti spremne na drugi val epidemije.

- Snaga virusa još je velika. Činjenica je da bilježimo znatan porast broja slučajeva, primjerice u Europi, istaknuo je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije Mike Ryan.

S rastom broja novozaraženih suočena je Francuska. Broj umrlih također je dosegnuo najviše razine u četiri mjeseca. U Italiji jučer najveći dnevni porast od početka svibnja. Raste strah od još jedne nekontrolirane epidemije.

Rast broja zaraženih koronavirusom posljednjih dana doseže rekorde u Danskoj, na Islandu i u Nizozemskoj.

-Je li ovo drugi val? Ako promatramo broj zaraženih, jest, ali ako pogledamo situaciju u bolnicama, onda do njega još nismo došli, rekao je nizozemski ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Poljska danas bilježi najviše novih slučajeva od početka pandemije.

U Velikoj Britaniji dnevni broj slučajeva zaraze gotovo se udvostručio. I ondje su svjesni da je drugi val epidemije neizbježan.

Dok vlasti novim ograničenjima žele izbjeći ponovno uvođenje karantene, prosvjednici u središtu Londona iskazuju protivljenje i dosad uvedenim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!