18:59 / 16.04.2020.

Autor: Gordan Žvanović/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Broj žrtava pandemije u svijetu premašio 144.000

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: REUTERS/Charles Platiau

Foto: - / REUTERS

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2 milijuna 171 tisuća ljudi. Umrlo je 144.850 pacijenata, a oporavilo se njih 546.272. Najgore je u globalnom žarištu pandemije SAD-u. Slijede 2 europske zemlje - Španjolska i Italija.
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2 milijuna 171 tisuća ljudi. Umrlo je 144.850 pacijenata, a oporavilo se njih 546.272. Najgore je u globalnom žarištu pandemije SAD-u koji predvodi u lošim brojevima. Ondje je i najviše zaraženih u svijetu, više od 673 tisuće, kao i najviše umrlih jer je život izgubilo 34.376 ljudi. Nakon SAD-a slijede 2 europske zemlje, Španjolska je sa 182.816 oboljelih druga po broju zaraženih, a bivše žarište virusa Italija druga je po broju žrtava, umrlo je 22 tisuće 170 osoba.

• Nakon dva tjedna na odjelu intenzivne njege 18-godišnji Mattia dobio je bitku protiv koronavirusa i pušten je iz bolnice u Cremoni.

- U početku sam podcijenio virus, nisam mislio da će me bolest toliko pogoditi. Sada sam svjestan posljedica, a nadam se da su ih svjesni i svi oni koji nastavljaju izlaziti bez valjanog razloga i odgovarajuće zaštite, rekao je Mattia. 

U Italiji je u posljednja 24 sata umrlo 525 osoba, što je manje nego jučer. Ukupan broj preminulih tijekom epidemije koronavirusa narastao je na 22.170. Ukupno je zaražena 168.941 osoba, što je za 3786 novooboljelih više od srijede. Stopa širenja zaraze u Italiji i dalje usporava, pa polako popušta pritisak na zdravstvene djelatnike.

- Privremeno smo imali četiri odjela za intenzivnu njegu. Sada smo se vratili na dva. Pritisak je manji, ali i dalje moramo biti na oprezu, objašnjava Matteo Giorgi, ravnatelj bolnice u Cremoni.

• A ispriku Italiji, zbog izostanka pravodobne pomoći Unije u krizi izazvanoj koronavirusom, uputila je predsjednica Europske komisije tijekom obraćanja europskom parlamentu.

- Cijela Europa treba ponuditi ispriku od srca. Činjenica je da nije trebalo proći dugo prije nego što smo svi shvatili da moramo zaštititi jedni druge, kako bismo zaštitili sebe, rekla je Ursula von der Leyen.

U Španjolskoj je broj preminulih premašio 19 tisuća. Za više od 5000 porastao je broj novooboljelih, pa ponovno raste i stopa širenja zaraze. No u španjolskom stožeru za borbu protiv bolesti COVID-19 tvrde da je to posljedica pojačanog testiranja, a ne postupnog ublažavanja restriktivnih mjera.

•  Treća po broju oboljelih na starom kontinentu je Francuska, a među zaraženima je više od trećine posade nosača zrakoplova Charles de Gaulle koja ima gotovo 2000 članova. Unatoč porastu broja preminulih, Francuzi bilježe pad kada je riječ o hospitaliziranim pacijentima.

•  Belgija sa svojih 11,5 milijuna stanovnika je teško pogođena epidemijom koronavirusa, a stopa smrtnosti od covida-19 je jedna od najvećih u Europi, javlja u četvrtak AFP i ističe da s današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milijun stanovnika te je premašila i Španjolsku.

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4857, a od prvog slučaja zaraze početkom veljače broj oboljelih je dosegao više od 33.500.

Gledajući broj umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika, Belgija s brojom od 419 uvelike prednjači pred svojim britanskim susjedima (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi puta je premašila i Španjolsku (409).

• Švedski parlament usvojio je novi zakon kojim se vladi omogućava hitno usvajanje mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa. Vlada je dobila mogućnost zatvaranja tvrtki, ograničavanja javnog okupljanja i zatvaranja kolodvora i zračnih luka.

• Borba protiv širenja virusa nastavlja se i u regiji. Slovenska  vlada ocijenila je da je epidemija u toj zemlji prošla svoj vrhunac. Na dnevnoj je razini zabilježen 21 novi slučaj zaraze, smanjen je broj bolesnika na intenzivnim odjelima, a po prvi put nakon 30. ožujka nije zabilježen novi slučaj smrti među oboljelima.

• U Bosni i Hercegovini koronavirusom zaraženo je 1167 osoba. Do sad su umrla 43 oboljela. U posljednja 24 sata zaražena su tri maloljetnika.

• U Srbiji je više od 5300 oboljelih. Već treći dan zaredom broj zaraženih premašio je  400. Do sada je od posljedica COVIDa-19 umrlo više od 100 pacijenata.

• S više od 640 tisuća zaraženih Sjedinjene Države ostaju globalno žarište pandemije. Preminulo je oko 30 tisuća ljudi, a čak trećina u New Yorku.

-  Borba se nastavlja, ali podaci pokazuju da smo diljem zemlje prošli vrhunac prema broju novih slučajeva. Nadam se da će se takav sjajan napredak nastaviti, poručio je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Nakon što je Fox news objavio da je koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu, Trump je rekao da Washington o tome provodi istragu.

Kineske se vlasti pozivaju na Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja tvrdi kako nema dokaza da je opasan virus nastao u laboratoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!