Bugarska pritvorila 70 migranata, neki odvezeni u bolnicu

11.12.2022.

21:17

Autor: Hina/HRT/R.S.

Migrantska kriza

Migrantska kriza

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bugarska je pritvorila 70 osumnjičenih ilegalnih migranata koji su bili u autobusu na parkiralištu uz autocestu nedaleko od južnog grada Slivena, dok je neke zbog iscrpljenosti odvezla u bolnicu, rekao je ured regionalne policije.

Četrnaestorica muškaraca, koji nisu imali dokumente, no rekli su da su afganistanskog porijekla, poslani su u bolnicu, a trojica će ostati pod liječničkim nadzorom dok se ne oporave, rekla je policija.


Dva rumunjska državljana, od kojih je jedan vozač autobusa, također su pritvoreni, a tužitelji su otvorili pravni postupak protiv njih. Bugarska se nalazi na ruti koji koriste migranti s Bliskog istoka i Afganistana kako bi ušli u Europsku uniju.


Većina ih ne planira ostati u najsiromašnijoj članici EU-a, nego planiraju prijeći u bogatije zemlje zapadne Europe, koristeći se složenom mrežom krijumčara. Bugarska je pojačala provjere na svojoj južnoj granici s Turskom, kao i diljem zemlje kako bi se nosila s rastućim priljevom migranata i dokazala da je sposobna valjano čuvati vanjsku granicu Europske unije.


Austrija i Nizozemska su 8. prosinca blokirale ulazak Sofije u šengensku zonu zbog zabrinutosti po pitanju sigurnosti i vladavine prava. Zemlja se nada ulasku sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!