Čak 77% građana za odlazak britanske premijerke Liz Truss

20.10.2022.

09:31

Autor: Alenka Marina/Studio 4/IMS/HRT

Liz Truss

Liz Truss

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanska premijerka Liz Truss u četvrtak se bori da ostane na vlasti, dan nakon što ju je napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu. Iako je od njezina dolaska na vlast prošlo tek šest tjedana, britansku premijerku Liz Truss prati sve manja potpora javnosti. Čak 77% građana misli da je najbolje da ode s vlasti.

Lizz Truss jučer sigurno nije bilo lako doći u parlament osobito kada je objavljeno da je inflacija u Britaniji narasla na 10 posto, najviše u posljednjih 40 godina.

- S obzirom na apsolutni kaos koji je stvorila njezina vlada, može li nam premijerka reći zašto je ministar financija izgubio posao, a ona je ostala?, izjavio je Justin Madders, zastupnik Laburističke stranke.

- Gospodine predsjedatelju, žao mi je, pogriješila sam. Ali ono što treba učiniti u takvim okolnostima jest uvesti promjene, što sam i učinila, te nastaviti s poslom, kazala je Liz Truss, britanska premijerka.

Oporba optužuje premijerku da je uzela njihov gospodarski plan i to nakon što je svojom mini reformom, koja se temeljila na smanjenju poreza za najbogatije i drastičnom smanjenju javne potrošnje, uzdrmala financijska tržišta, izazvala pad funte i u konačnici smijenila ministra financija.

- Prošli je tjedan premijerka ignorirala svako pitanje koje joj je postavljeno. Umjesto toga, iznova je kritizirala plan laburista o šestomjesečnom zamrzavanju računa za energiju. Ovaj tjedan to je postavila kao svoju politiku. Kako se nju može smatrati odgovornom kada više nije glavna, upitao je Keir Starmer, čelnik britanske oporbe.

- Naša je politika dvije godine štititi najugroženije. Morala sam donijeti odluku zbog ekonomske situacije i prilagoditi našu politiku. Ja sam spremna donijeti tešku odluku, istaknula je premijerka Truss.

video thumb

Oporba tvrdi da je baš premijerka svojom nesmotrenom politkom izazvala ekonomsku katastrofu. No Truss i na to ima odgovor.

- Ja sam borac, ne odustajem. Djelovala sam u nacionalnom interesu kako bih osigurala ekonomsku stabilnost, kazala je.

Premijerka je prošli tjedan otpustila ministra financija optuživši ga za sve probleme i na položaj postavila Jeremyja Hunta. Poznat po pragmatičnosti, Hunt je odmah zaustavio premijerkin mini proračun i poručio naciji da neće biti rezanja javne potrošnje, no da će neke odluke koje budu donesene biti vrlo teške.

- Liz Truss pretrpjela je pravo batinanje posljednjih nekoliko dana. Morala je odbaciti svoje najbliže političke saveznike. Mnogo članova vlastite stranke okrenulo se protiv nje. Vidjela je da su se novinari koji su je podupirali, hvalili njezin proračun, sada okrenuli protiv nje i odbrojavaju joj vrijeme, navodi Jill Rutter, politička analitičarka.

Čak 77% Britanaca ne podupire aktualnu vladu.

- Napravila je mnogo pogrešaka, bila je nevjerojatno naivna kad je mislila da može dati energetsku potporu i još smanjiti poreze, baš glupo, kazao je John Friedman iz Londona.

- Mislim da bi trebala podnijeti ostavku, no mnogi misle da bi možda bilo bolje da to ne učini jer bi nastao još veći kaos iako ona nema pojma kako raditi, kazala je Juliet Mills iz Londona.

Lizz Truss jučer je u samo tjedan dana ostala i bez ministrice unutarnjih poslova koja je podnijela ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!