08:30 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Čak trećina američkih vojnika ne želi se cijepiti

Pripadnici Nacionalne garde državne vojske New Yorka pomažu građanima

Pripadnici Nacionalne garde državne vojske New Yorka pomažu građanima

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Čelnici američkog ministarstva obrane rekli su u srijedu da oko trećine pripadnika oružanih snaga odbija primiti cjepivo protiv COVID-a, unatoč visokoj stopi infekcije i njihovu sudjelovanju u kampanji cijepljenja stanovništva.


General bojnik Jeff Taliaferro otkrio je podatak o visokoj stopi odbijanja na saslušanju u Kongresu, u času kada Pentagon i dalje smatra da njegovi vojnici mogu slobodno odlučiti o tome hoće li se cijepiti protiv COVID-a.


- Stopa prihvaćanja je negdje oko dvije trećine, rekao je Taliaferro, napominjući da se broj temelji na početnim podatcima.


Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da ne postoje iscrpni podatci o cijepljenju za oružane snage u cjelini, ali da je dosad cijepljeno 915.500 ljudi.

Stopa odbijanja je donekle slična stopi u općoj populaciji, dodao je Kirby.


Vlada je vrbovala pripadnike oružanih snaga i Nacionalne garde kako bi pojačala svoje snage koje sudjeluju u kampanji cijepljenja stanovnika diljem zemlje.


Pentagon zahtijeva da vojnici prime većinu standardnih cjepiva. U SAD-u su cjepiva protiv COVID-a koja su trenutačno u uporabi odobrena na temelju žurnog postupka Američke agencije za lijekove, a vojsku se ne može prisiliti na cijepljenje, rekao je John Kirby. Postoji zakonsko ograničenje da bi se cijepljenje učinilo obveznim za vojnike i za njihove obitelji, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!