08:54 / 04.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

CDC: Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva težu bolest kod djece

Delta varijanta koronavirusa ne izaziva težu bolest kod djece

Delta varijanta koronavirusa ne izaziva težu bolest kod djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve bolesti COVID-19 kod djece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koju su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog posljedica delta-varijante na mlade raste već nekoliko tjedana u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizirane djece.


Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a u 99 okruga u 14 saveznih država.


Agencija je usporedila razdoblje od početka ožujka do polovice lipnja s onim od polovice lipnja do kraja srpnja, kada je delta-varijanta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.


Između tih dvaju razdoblja stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina narasla je pet puta.


Međutim, postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti, primjerice primljenih na intenzivnu njegu, bio je sličan prije razdoblja kad je delta-varijanta postala dominantna i tijekom njega.


Osim toga, studija pokazuje i da cjepiva dobro štite adolescente protiv delta-varijante jer je postotak hospitalizacije oko deset puta viši za necijepljene. U SAD-u se od 12 godina može dobiti Pfizerovo cjepivo.


CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva bolesti između polovice lipnja i kraja srpnja kod djece i mladih bio premalen da bi usporedbe bile potpuno relevantne. Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!