17:55 / 22.02.2021.

Autor: Hina

Čelnik WHO-a: Bogati potkopavaju Covax

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Christopher Black/WHO / Reuters

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus optužio je u ponedjeljak bogate zemlje da potkopavaju sustav raspodjele cjepiva protiv bolesti COVID-19 siromašnim zemljama jer se i dalje izravno obraćaju proizvođačima kako bi osigurale pristup dodatnim dozama.

- Neke bogate zemlje se približavaju proizvođačima kako bi osigurale pristup dodatnim dozama cjepiva, što utječe na ugovore s Covaxom, izjavio je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom.


- Zbog toga je smanjen broj doza dodijeljen Covaxu, dodao je.


Sustav Covax je uspostavljen kako bi se izbjeglo da bogate zemlje preuzmu sve doze cjepiva koje se još proizvodi u premalim količinama za globalne potrebe. Sustav uključuje mehanizam financiranja koji treba omogućiti pristup cjepivu za 92 gospodarstva sa slabim do srednjim prihodom.


Zbog nestašice cjepiva prva raspodjela u siromašnim zemljama će se odvijati tek krajem mjeseca, a u brojim bogatim zemljama kampanje cijepljenja su počele krajem 2020. godine.


Odgovarajući na pitanje o obvezama koje su preuzele Sjedinjene Države, Europska unija i Njemačka da će bitno povećati doprinos Covaxu, generalni direktor je bio frustriran.


- Novac ne znači ništa ako za njega ne možete kupiti cjepivo", rekao je.


Čelnik WHO: Obustavimo intelektualno vlasništvo 


- Jedino možemo isporučiti cjepivo zemljama članicama Covaxa ako bogate zemlje surađuju uz poštivanje ugovora s Covaxom", inzistirao je i pozvao određene zemlje, koje nije imenovao, da njihovo ponašanje ne potkopa sustav raspodjele dogovoren između Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i saveza za cjepiva (Gavi).


Frank-Walter Steinmeier se također zalagao za širu raspodjelu cjepiva, iz moralnih razloga, ali i jer je svima u interesu brzo iskorijeniti virus i izbjeći da se novi, opasniji sojevi ne rašire posvuda.


Dr Tedros je podržao ideju obustave intelektualnog vlasništva nad cjepivom protiv COVID-a kako bi se mogla brzo povećati njihova proizvodnja. O tom prijedlogu se raspravlja od prošle godine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali oštro ju osporavaju farmaceutska industrija i određen broj velikih zemalja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!