08:24 / 25.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Češka razmatra uvođenje strožih mjera

Prag, Češka

Prag, Češka

Foto: ivabalk / Pixabay

Češka će vlada u četvrtak navečer raspravljati o mogućem uvođenju strožih mjera protiv bolesti COVID-19, izjavio je njezin glasnogovornik nakon što ministri na izvanrednom sastanku dan prije nisu postigli dogovor o novim ograničenjima.

Premijer Andrej Babiš jučer je rekao da su strože mjere potrebne kako bi se u sljedećem razdoblju izbjegla "katastrofa" u bolnicama, s obzirom na to da se zemlja bori protiv bolesti s jednom od najvećih stopa zaraze i smrtnih slučajeva u svijetu.

Restorani, mjesta zabave, trgovine, osim onih za prehranu, te većina škola već su zatvoreni, no ministri razmatraju mogućnost uvođenja daljnjih ograničenja kretanja ljudi kako bi se obuzdalo širenje virusa.

Zemlji od 10,7 milijuna stanovnika već ponestaje bolničkih kreveta pa su neke zdravstvene ustanove morale prebaciti pacijente u druge bolnice. Ministar zdravstva upozorio je da u tjednima koji dolaze više neće biti mjesta u bolnicama.

Vlada razmatra nogućnost da od Njemačke zatraži pomoć u zbrinjavanju nekih pacijenata.

Zemlja je prijavila ukupno gotovo 1,2 milijuna zaraženih i 19.682 umrlih od početka pandemije.

Premijer Babiš kaže da je situacija ozbiljna.

- Očekuju nas pakleni dani, rekao je jučer premijer na konferenciji za novinare.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!