13:57 / 08.02.2021.

Autor: Hina

Češka će prije EMA-e preporučiti terapije antitijelima protiv COVID-19

Antitijela

Antitijela

Foto: Ilustracija / Pixabay

Češko ministarstvo zdravstva preporučit će upotrebu terapije protiv covida-19 koja sadrži antitijela kasirivimab/imdevimab i bamlavinimab prije standardnog odobrenja, objavilo je ministarstvo u ponedjeljak.


Obje terapije razmatra Europska agencija za lijekove (EMA), rekla je agencija prošli tjedan.

Češka je među europskim državama najteže pogođenima sadašnjim valom pandemije koronavirusa i od nje samo Portugal i Španjolska imaju viši broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od prošlog tjedna.

Ministarstvo će preporučiti distribuciju i uporabu neregistriranih tretmana koji sadrže antitijela kasirivimab/imdevimab i bamlavinimab, objavilo je ministarstvo.

Rečeno je da će pričekati stručno mišljenje nacionalne agencije za lijekove SUKL prije donošenja konačnog mišljenja.

Prvi tretman upućuje na Regeneronov koktel kazirivimaba i imdevimaba, odobren za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama u studenom, a dobio ga je tadašnji američki predsjednik Donald Trump kada je bio zaražen covidom-19.

Drugi je kombinirana terapija Eli Lilly dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, koja pomaže smanjiti rizik hospitalizacija i smrti oboljelih od covida-19 za 70 posto, pokazali su podaci kasnije faze ispitivanja u siječnju.

Češka bi trebala primiti prvih 500 doza terapije u veljači, rekao je premijer Andrej Babiš prošli petak.

Ministarstvo je reklo da bi liječenje najviše koristilo pacijentima s visokim rizikom od pogoršanja bolesti, poput ljudi kojima su presađeni organi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!