07:00 / 02.08.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Ilko Barbarić

Christian Schmidt preuzima dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH

izvještava: Ilko Barbarić

izvještava: Ilko Barbarić

Foto: HRT / Dnevnik

Njemački političar Christian Schmidt danas službeno preuzima dužnost novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. Iz Sarajeva se javio Ilko Barbarić.

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, danas će i službeno preuzeti tu dužnost od Valentina Inzka. Jučer se s dvojicom članova Predsjedništva BiH, Džaferovićem i Komšićem, susreo državni tajnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Miguel Berger, no tom susetu nije nazočio predstavnik Srba Milorad Dodik

Osjetljiv politički trenutak

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt dolazi u veoma osjetljivom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini. Nakon što je njegov prethodnik Valentin Inzko nametnuo Zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, srpska strana u BiH odgovorila je Zakonom u Narodnoj skupštini tog entiteta. Za svako negiranje Republike Srpske ili pak nazivanje genocidnom, propisuju se kazne do 15 godina. Vijeće za provedu mira oštro je kritiziralo srpska stajališta. Izostao je potpis ruske strane u tom tijelu, izvijestio je Ilko Barbarić u trećem Dnevniku HTV-a. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!