15:03 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Cijeli svjetski problem zvan korona stane u limenku omiljenog pića

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Ilustracija/Zeljko Lukunic / Pixsell

Sav koronavirus koji trenutno kruži svijetom lako bi stao u jednu limenku Coca-Cole, izračunao je britanski matematičar i pokazao koliki problem može izazvati nešto toliko maleno. 

Kombinirajući svjetske podatke o broju novozaraženih i procjene količine virusa po osobi, matematičar sa sveučilišta u Bathu zaključio je da je u svijetu oko dva kvintilijuna čestica koronavirusa, odnosno oko dvije milijarde milijardi. Uračunavši veličinu koronavirusa, prosječno oko 100 nanometara, Yates je potom izračunao ukupan volumen virusa.

Čak i kad se uračunaju šiljati proteini virusa i činjenica da bi njegov okrugli oblik ostavio prostora između čestica, ukupan volumen i dalje je manji od limenke od 3 decilitra Coca-Cole.

- Nevjerojatno je kad se razmišlja da su svi problemi, kaos, teškoće i gubici života proteklih godina rezultat nečega što stane u dva gutljaja, priopćio je Yates.

Dosad je od Covida-19 umrlo 2,34 milijuna ljudi, a od početka pandemije bilo je 107 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!