14:11 / 11.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Cijepljeni ne trebaju karantenu nakon izloženosti osobi zaraženoj koronavirusom

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Osobe koje su primile punu dozu cjepiva protiv COVID-a mogu izbjeći standardni postupak 14-dnevne karantene nakon izloženosti zaraženoj osobi sve dok ostanu asimptomatske, savjetovali su američki stručnjaci za javno zdravstvo.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je kako se pokazalo da cjepiva sprečavaju simptomatski COVID-19, za koji se smatra da ima veću ulogu u prijenosu virusa od asimptomatske bolesti.

- Individualne i društvene koristi izbjegavanja nepotrebne karantene mogu premašiti potencijalni, ali nepoznati rizik prijenosa (među cijepljenim osobama), ističe CDC.

Agencija je odredila stroge kriterije za ljude koji nakon cijepljenja više ne bi trebali u karantenu, uključujući primanje obje doze cjepiva od dvije doze.

Potpuno cijepljene osobe koje ne idu u karantenu moraju i dalje paziti na simptome 14 dana nakon izloženosti.

Cjepiva Pfizera i Moderne u dvije doze odobrena su za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama. Tvrtka Johnson & Johnson podnijela je prošli tjedan zahtjev za američko odobrenje svojeg cjepiva koje se daje u jednoj dozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!