09:27 / 05.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Cijepljenje značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lim Huey Teng / Reuters

Cijepljenje cjepivima Moderne ili Pfizera značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dva tjedna nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94% niži u usporedbi s njihovim necijepljenim vršnjacima, priopćio je CDC.

Već je i dva tjedna nakon prve doze taj rizik bio 64% niži, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Kako se i očekivalo, cjepivo nije osiguralo zaštitu u prva dva tjedna od prve doze.

U Sjedinjenim Državama je više od 80 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, većinom mRNK cjepivima Moderne i Pfizera, dvaju američkih proizvođača, s tim da Pfizer radi u suradnji s njemačkim BionTechom.

Istodobno je u Londonu objavljeno da već i nakon prve doze cjepiva Pfizera i AstraZenece značajno pada rizik od prijenosa zaraze u istom kućanstvu.

Po analizi engleske zdravstvene agencije Public Health England (PHE), taj je rizik za 38 do 49 posto niži. Pritom Pfizerovo cjepivo prolazi nešto bolje od AstraZenecina.

Ovo istraživanje, koje je provedeno po podacima iz 24.000 engleskih domaćinstava, još je jedan dokaz da cijepljenje osim što štiti od težih oblika covida, smanjuje i mogućnost prijenosa virusa drugima, priopćio je PHE. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!