Članice G7 protiv nasilne promjene međunarodnog poretka

17.04.2023.

11:43

Autor: Hina/HRT/A.V.

Šefovi diplomacije država članica G7

Šefovi diplomacije država članica G7

Foto: Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Skupina G7 u ponedjeljak je upozorila protiv bilo kakvog pokušaja nasilne promjene međunarodnog poretka u svjetlu ruske invaziju na Ukrajinu te sve prodornije Kine. 

- Mi čvrsto odbacujemo sve jednostrane pokušaje promjene statusa quo silom, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u ponedjeljak.


Šefovi diplomacije sedam razvijenih država raspravljali su o situaciji na Indopacifiku. 


- Pokazat ćemo svijetu veliku odlučnost skupine G7 u očuvanju međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava, dodao je Hayashi. 


Skupina ostaje "predana jačanju, punoj koordinaciji i provedbi sankcija protiv Rusije", priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova nakon prvog sastanka u ponedjeljak. 


Hayashi je naglasio da je važno očuvati jedinstvo među članicama G7 i drugim državama koje dijele njihov stav kako bi se pomoć Ukrajini nastavila, stoji u priopćenju. 


Ministri su ponovili da Rusija mora povući sve trupe i naoružanje s ukrajinskog teritorija, odmah i bezuvjetno. 


Sedam ministara osudilo je i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija razmjesti svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiji poručivši da je ta "neodgovorna nuklearna retorika neprihvatljiva". 


- Osim toga, ministri su suglasni jačati koordinaciju kako bi se spriječilo i odgovorilo na izbjegavanje sankcija, kao i na opskrbu oružjem trećih strana Rusiji.


Ministri će razgovarati i o sve borbenijoj retorici i djelovanju Kine prema Tajvanu, testiranju sjevernokorejskih raketa, kao i o nedavnom nasilju u Sudanu. 


Sastanak se održava prije samita lidera G7 u Hirošimi u svibnju.


Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!