NATO saveznici potpisali protokole o pristupanju Švedske i Finske

05.07.2022.

08:13

Autor: HRT/Hina/E.L.S./B.A.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i švedska ministrica Ann Linde

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i švedska ministrica Ann Linde

Foto: Yves Herman / Reuters

Trideset saveznika NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske kako bi im se omogućilo da se pridruže Savezu nakon što parlamenti država članica ratificiraju tu odluku. To je se proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatra najznačajnijim od sredine 1990-ih. U ime Republike Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo.

- Ovo je dobar dan za Finsku i Švedsku i dobar dan za NATO. Ovo je doista povijesni trenutak. S 32 nacije za stolom, bit ćemo još jači, a naši će ljudi biti još sigurniji dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom u nekoliko desetljeća, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg  u zajedničkoj izjavi za medije sa švedskim i finskim ministrima vanjskih poslova.

Švedska i Finska nisu zaštićene obrambenom klauzulom sve do ratifikacije

Protokol znači da Helsinki i Stockholm mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, ali neće biti zaštićeni obrambenom klauzulom NATO-a koja govori da je napad na jednog saveznika napad na sve do ratifikacije. To će vjerojatno trajati do godinu dana.

Glavni tajnik NATO-a govorio je uoči sastanka na kojem su veleposlanici 30 država članica NATO-a potpisali pristupne protokole za dvije nordijske zemlje.

U ime Republike Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo. 

Švedska zahvalna, Finska cijeni potporu

- Neizmjerno smo zahvalni za svu snažnu potporu koju je naše pristupanje dobilo od saveznika. Stvarno se nadam brzom procesu ratifikacije i, kao što znate, izradili smo memorandum o razumijevanju između Finske, Švedske i Turske kako bismo odgovorili na tursku zabrinutost zbog sigurnosnog stanja i terorizma. Poštovat ćemo taj memorandum, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

- Iznimno cijenimo potporu Saveza članstvu Finske i radujemo se brzom procesu ratifikacije. Članstvo Finske i Švedske neće pridonijeti samo našoj sigurnosti, nego i kolektivnoj sigurnosti Saveza, izjavio je nakon potpisivanja protokola ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto.

video thumb

Proširenjem NATO-a Hrvatska još sigurnija

- Pristupanje Švedske i Finske značajno će pridonijeti snazi Saveza te sigurnosti Europe u vrijeme najveće sigurnosne krize u posljednjih nekoliko desetljeća. Širenjem savezničkog područja dijeljenih vrijednosti, jača se i sigurnost Republike Hrvatske. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja i podržava pristupanje Finske i Švedske Savezu kao važan iskorak prema daljnjem snaženju transatlantskog prostora sigurnosti, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ruska invazija potaknula pristup Švedske i Finske NATO savezu

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Švedska i Finska paralelno su objavile svoju namjeru da odustanu od svog neutralnog statusa i postanu dio NATO-a.

Turska prvo uložila veto pa ga povukla

Summit NATO-a u Madridu prošli je tjedan podržao taj potez upućivanjem pozivnica dvjema zemljama nakon što je Turska dobila ustupke zbog zabrinutosti koju je izrazila i američko obećanje da će dobiti nove ratne zrakoplove.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante koje on želi slomiti te da promiču terorizam. Također je zatražio da ukinu embargo na oružje uveden zbog turskog vojnog upada u Siriju 2019.

Erdogan je rekao da još uvijek Turska može blokirati članstvo Švedske i Finske ako ne ispune svoja obećanja, od kojih neka nisu otkrivena, poput mogućih sporazuma o izručenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!