08:06 / 04.11.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/B.A./M.Š./HRT/Hina

CNN: Bidenu i Michigan; Trump se žali na prevaru

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

SAD bira 46. predsjednika između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena.
SAD bira 46. predsjednika između dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena. Zbog više od sto milijuna dopisnih glasova, uz one s birališta, prebrojavanje je usporeno. Biden poziva na strpljenje i prebrojavanje svih glasova, a Trump je još u izbornoj noći proglasio pobjedu i ustvrdio da ga se vara. 

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima
➡️ "U mreži Prvog" o izborima u SAD-u
➡️ Branka Slavica: "Utrku će odlučiti tri države"
➡️ Kako se situacija razvijala tijekom noći
➡️ Trump i Biden borili su se za svaki glas do posljednjeg daha

Joe Biden zasad vodi u elektorskim glasovima 253 prema 213, sudeći prema podacima CNN-a. Također i drugi mediji u SAD-u navode da je izazivač Biden u značajnoj prednosti.

Čekaju se konačni rezultati za Pennsylvaniju (20 elektorskih glasova), Georgiju (16), Sj. Karolinu (15), Arizona (11)  te Nevadu (6). Kandidat mora dobiti najmanje 270 elektora da uđe u Bijelu kuću.

U nastavku pratite tijek događaja:

23.26
- S nestrpljenjem se čekaju rezultati prebrojavanja glasova u Arizoni i Nevadi. Prema sadašnjoj računici, CNN-a, dobije li te dvije savezne države, Biden će imati potrebnih 270 elektorskih glasova te će moći proglasiti pobjedu.

23.22 - OESS-ovi međunarodni promatrači oštro su kritizirali "neutemeljene optužbe" predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na američkim predsjedničkim izborima, istaknuvši da "slabe povjerenje javnosti u demokratske ustanove". - Nitko - nijedan političar ni zastupnik - ne bi trebao ograničiti pravo glasa stanovništva, rekao je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zaduženih za promatranje izbora. - Nakon tako napete kampanje, temeljna obveza svih grana vlasti jest osigurati da se svaki glas prebroji", dodao je u priopćenju.

22.18 - CNN je objavio da će Joe Biden dobiti i Michigan, što bi moglo biti prijelomno jer mu to donosi još 16 elektorskih glasova. S Michiganom bi došao nadomak pobjede.

22.11 - Nakon duge noći prebrojavanja, jasno je da osvajamo dovoljno država kako bismo dosegli 270 elektorskih glasova potrebnih za osvajanje predsjedništva, rekao je Biden. - Ne želim sada proglasiti pobjedu, ali želim reći da vjerujemo kako ćemo, kad se prebrojavanje završi, biti pobjednici, dodao je Biden. Demokratski kandidat je također kazao da se svaki glas na izborima treba prebrojati, te da će, ako pobijedi, to biti "pobjeda za demokraciju i pobjeda za Ameriku".

21.45 - Joe Biden bi se uskoro trebao obratiti javnosti.

20.15 - Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je od suda u Michiganu prekid prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u toj američkoj saveznoj državi. - Podnijeli smo tužbu pred Žalbenim sudom Michigana kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova sve dok nam se ne omogući odgovarajući pristup. Također smo zatražili da se ponovno provjere svi listići koji su već prebrojani dok nismo imali pristup, navodi se u priopćenju Trumpova stožera. Trumpov stožer je također zatražio novo prebrojavanje glasova u Wisconsinu, saveznoj državi u kojoj je Biden isto tako u minimalnoj prednosti.

20.05 - CNN je objavio da predviđa pobjedu Joea Bidena u Wisconsinu. Ako je tako, Biden po njihovoj projekciji sada ima 237, a Trump 213 elektroskih glasova. To je velik poraz za predsjednika Donalda Trumpa koji je 2016. ondje pobijedio Hillary Clinton, objavili su mreža CNN i New York Times, pozivajući se na američku novinsku agenciju Associated Press (AP).

19.10 - Pobjednika nećemo vjerojatno znati još danima. Nevada do petka neće objaviti svoje rezultate. Tu je i Pennsylvania u kojoj će se najvjerojatnije voditi pravna bitka, javlja iz Wilmingtona naš reporter Tihomir Vinković. U glavnom gradu Pennsylvanije Harrisburgu navodno se okupilo već 500 odvjetnika, predstavnika obiju strana i udruga. Oni prvo imaju pravo zatražiti, ako im to odobre lokalne vlasti - provjeru potpisa glasača na registracijskim listićima kako bi provjerili jesu li ti isti ljudi i glasovali.Druga je mogućnost, u slučaju male razlike u broju glasova u pojedinim okruzima - prebrojavanje svih ili dijela glasova. Nešto slično se dogodilo 2000. godine na Floridi kada je Al Gore tražio prebrojavanje glasova. Protukandidat mu je bio George Bush. Nakon prebrojavanja sve ide na vrhovne sudove saveznih država, a potom i na saveznom Vhovnom sudu, kako je najavio i Donald Trump. Na tom sudu su u Trumpovom mandatu imenovana tri konzervativna suca tako da je odnos konzervativaca i liberala sada 6:3. Međutim, sutkinja Amy Coney Barrett najavila je kako neće dopustiti da na njene pravne odluke djeluje svjetonazor.   

19.07 Evo priloga iz središnjeg Dnevnika HTV-a.


19.00 - Amerika se nakon izbora probudila tjeskobna i u iščekivanju. Do večeras nećemo znati tko je pobjednik izbora ali ćemo biti bliže tom odgovoru. Trenutačno je situacija puno bolja za Joea Bidena, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Branka Slavica. Preuzeo je značajno vodstvo u  odlučujućim državama Michiganu i Wisconsinu, a vodi i u Nevadi gdje se izborni glasovi neće prebrojavati do petka. Ako se ovakvi trendovi nastave Biden je na najboljem putu da postane predsjednik.Trump vodi u Pennsylvaniji, ali se tamo još treba prebrojati milijun glasova. Vodi i u  Sj. Karolini i Georgiji, ali to mu nije dovoljno za pobjedu. Valja ipak reći da se veliki plavi val na ovim izborima ipak nije dogodio, što su najavljivali demokrati i ankete. Izgleda da će republikanci zadržati većinu u Senatu, zaključuje Slavica.

18.50 - Demokratski kandidat Joe Biden vratio se kao izgledan favorit za pobjednika američkih izbora na online kladionicama, što je preokret za predsjednika Donalda Trumpa koji je bio favorit tijekom noći. Opširnije

18.25 - CNN javlja kako iz Trumpovog stožera očajnički prikupljaju sredstva kako bi nakon izbora imali resursa nastavak pravne bitke u osporavanju izbornih rezultata.

18.15 - Joe Biden osvaja Maine, javlja ABC News. CNN je najavio kako će se Biden tijekom dana obratiti američkoj javnosti. Bidenov tim poručuje kako nema predaje dok se ne izbroji posljednji izborni glas.18.00 - Donald Trump na Twitteru nastavlja s optužbama da njegovi glasovi "nestaju". 

17.50 - Demokratski kandidat Joe Biden vratio se kao izgledan favorit za pobjednika američkih izbora na online kladionicama, što je preokret za predsjednika Donalda Trumpa koji je bio favorit tijekom noći. Promjena, prema podacima triju kladionica, došla je nakon što je Biden preuzeo vodstvo u ključnoj državi Wisconsin, s dosad prebrojanih 95% glasova.

17.00 - Situacija se mijenja iz trenutka u trenutak. Bidenu trenutno treba manje elektorskih glasova do pobjede i on ima veću mogućnost kobinacija u saveznim državama koje bi ga mogle dovesti do pobjede, javila je za Vijesti u 17 Branka Slavica. Biden je preuzeo vodstvo u Michiganu i Wisconsinu gdje je prebrojano 90 posto glasova. Trump uvjerljivo vodi u Pennsylvaniji i Sj. Karolini dok se u Nevadi vodi mrtva trka. Večeras možda nećemo doznati tko će biti predsjednik, ali možda bude jasnije tko je na dobrom putu da to postane, zaključila je naša novinarka.16.45 - Izbore u SAD-u u emisiji "A sada Vlada" komentirao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Rekao je kako je generalno gledano, SAD od 1994. godine i Washingtonskog sporazuma, hrvatski strateški saveznik i partner. Opširnije

16.30 - Iz Bidenovog stožera poručuju kako će se boriti protiv bilo kakvih pokušaja predsjednika Donalda Trumpa preko Vrhovnog suda zaustavi glasanje. Voditeljica Bidenove kampanje Jen O'Malley Dillon izjavila je kako je takva Trumpova izjava "nečuvena". Dodaje kako će se pravno boriti protiv takvih pokušaja i pobijediti.

15.59 - U Pennsylvaniji u kojoj je veliki broj dopisnih glasova trenutni rezultat je Trump 54.5 - Biden 44.4. U toj državi još treba prebrojati oko 3 milijuna dopisnih glasova i guvrener Tom Wolf je izjavio kako rezultati možda neće biti poznati ni danas. U državi koja nosi 20 elektorskih glasova nisu ni počeli razvrstavati glasove pristigle poštom kojih je zbog pandemije više nego ikad.

15.40 - Za Trumpova mandata Amerika je napustila globalno vodstvo i umnogočemu politički ostala usamljena. Jedno od savezništava koje je 'na aparatima' jest i ono SAD-a i Europske unije. Hoće li nakon ovih izbora nastaviti istim putem i kakav stav će biti vezano za jugoistok Europe govori David McAllister, predsjednik Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove. Opširnije15.30 - Političari svih njemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su zaprepaštenje reakcijom aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na tijesan trenutačni ishod izbora u SAD-u ocijenivši da se radi o napadu na demokraciju. Opširnije

14:55 - Do pojave koronavirusa, u prve tri godine njegova mandata, američka ekonomija pod Trumpom rasla je 2,5 posto. A onda je Covid-19 prebrisao glavne Trumpove adute za reizbor, i gospodarski rast i visoku zaposlenost. Opširnije

14:50 -
Burze su dobro reagirale na američki izborni dan. Dow Jones je porastao za 2 posto, kazao je u specijalnoj HRT-ovoj emisiji posvećenoj predsjedničkim izborima u SAD-u Mato Njavro sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Opširnije 14:45 - Trgovine diljem Amerike zbog straha od poslijeizbornog nasilja zabarikadirane su ovih dana daskama. U društvu kojim sve češće dominira govor mržnje, pitanje je tko će graditi porušene mostove, poslije ovih ili nekih budućih izbora. Opširnije

14:35 -
U zemlji koja ne poznaje institut izborne šutnje, obojica pretendenata na Bijelu kuću, bez obzira na poodmaklu dob, borili su se za svaki glas do posljednjeg daha. Opširnije o tijeku kampanje čitajte ovdje.

14:30 - Diljem SAD-a održani su prosvjedi, a u nekoliko gradova došlo je i do uhićenja, između ostalog u Washingtonu, Los Angelesu i Seattleu. U Washingtonu su izbodena četiri muškarca povezana s ultradesničarskom organizacijom Proud Boys. Ozljede nisu opasne po život. Opširnije

14:20 - Twitter je dodao upozorenje uz Trumpov tvit o pokušaju izborne prevare. Twitter napominje kako je dio ili cijeli sadržaj podijeljen u tom tvitu osporen te može biti djelomice netočan.

Twitter je također dodao napomenu uz tvit slovenskog premijera Janeza Janše, koji je objavio da je prilično jasno da je predsjednik ponovno izabran. U napomeni stoji kako službeni izvori možda nisu objavili pobjednika u vrijeme objave tog tvita.

14:15 - Osuda Trumpovih izjava stigla je i od njegovog bivšeg visokog savjetnika Johna Boltona.

- Osjećao sam se prilično nesretno jutros. Mislim da su komentari predsjednika Trumpa, gdje je u osnovi rekao da pobjeđuje, da je pobijedio, ali da će sad biti pokraden na izborima, među najneodgovornijim komentarima koje je neki predsjednik SAD-a ikad rekao. Ne znamo koji će biti ishod. Potpuno je moguće da Trump pobijedi, ali je doveo u sumnju integritet cijelog izbornog procesa iz osobne koristi. To je sramota, rekao je Bolton za Sky News.

14:10 - Pobjednik bitke za Bijelu kuću još se ne zna, ali predizborne ankete su zakazale. Anketari su opet na udaru kritika nakon što je Trump na izborima prošao puno bolje nego što su predviđale neke ankete. Neke ankete slično su promašile i 2016. godine. Bivši Trumpov šef kabineta Mick Mulvaney rekao je za BBC da su ankete potpuno promašile u državama poput Teksasa.

13:50 - Glasovi se još uvijek broje u okrugu Wayne u Michiganu, u kojemu se nalazi i Detroit. Dužnosnica tog okruga Cathy M. Garrett nije rekla kad se može očekivati završetak prebrojavanja.

13:25 - Biden je povećao prednost u Wisconsinu na 20.000 glasova. U toj državi 2016. je pobijedio Trump, s 22.000 glasova razlike, javlja CNN.

13:20 - Birališta su zatvorena u cijeloj zemlji, no glasovi će se u nekim državama brojati i nekoliko dana, ovisno o lokalnom zakonodavstvu koje je reguliralo slanje i brojanje glasova poslanih poštom, ove godine u rekordnom broju. Rezultat je neizvjestan u šest država - Sjevernoj Karolini, Georgiji, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje tijesno vodi Trump, odnosno u Nevadi i Wisconsinu, gdje tijesno vodi Biden.

Ostane li tako do kraja, predsjednik će postati Trump. Bidenu je, međutim, pod uvjetom da zadrži vodstvo u Nevadi i Wisconsinu, dovoljno da okrene rezultat u Michiganu ili u Georgiji gdje je razlika najtješnja. Pennsylvania mu u tom slučaju neće biti potrebna. Prebrojavanje u nekima od tih država od njih zaustavljeno je do jutra po američkom vremenu. 

13:08 - Nevada neće objavljivati nove rezultate do četvrtka ujutro po lokalnom vremenu. U toj državi Biden tijesno vodi.

12:35 - Trumpova prednost pred Bidenom u Michiganu značajno se smanjila, s oko 200.000 na oko 64.000 glasova, izvijestio je CNN.

12:25 - Kako je iz Washingtona u podnevni Dnevnik javila naša dopisnica Branka Slavica, i Trumpovi saveznici i oponenti kritiziraju njegov govor. Iz republikanskih redova poručuju kako su njegove riječi neodgovorne i pogrešne, a odmah se oglasila i Bidenova kampanja priopćenjem u kojem kažu kako je napao demokratski proces te kako o ishodu izbora neće odlučivati ni Trump ni Biden, već američki narod.

- Politički komentatori podsjećaju kako je zapravo ovo Trumpov plan od početka, kako je već ranije najbliže suradnike obavijestio kako će, u slučaju da izborna noć bude dobro izgledala za njega, odmah proglasiti pobjedu. Trump se od početka protivio tome da se glasovi pristigli poštom prebrojavaju nakon izbornog dana i počeo se pripremati za pravnu bitku, rekla je Slavica, dodavši da je pred nama zanimljivo političko razdoblje.

12:20 - U Kongresu, demokrati po svemu sudeći zadržavaju većinu u Zastupničkom domu, a republikanci u Senatu. Iako su demokratima porasla očekivanja nakon preuzimanja nekoliko mjesta, republikanci su osvojili ključna mjesta u Iowi, Montani i Sjevernoj Karolini.

11:30 - Očekuje se da će Biden pobijediti na Havajima, gdje su samo dvaput podržali republikanske kandidate. Ova država nosi četiri elektorska glasa.

10:50 - Biden vodi u Wisconsinu nakon što je prebrojano oko 95% glasova. U toj državi, koja nosi 10 elektorskih glasova, Trump je pobijedio 2016.

9:55 - Menadžerica Bidenove kampanje Jen O'Malley Dillon Trumpove je izjave nazvala nečuvenima, netočnima i bez presedana.

- Prebrojavanje se neće zaustaviti. Nastavit će se dok svaki glas nije prebrojan, rekla je.

- Donald Trump ne odlučuje o ishodu ovih izbora. Joe Biden ne odlučuje o ishodu ovih izbora. Američki narod odlučuje o ishodu ovih izbora. Demokratski proces mora se nastaviti i nastavit će se do svog završetka, poručila je O'Malley Dillon.

9:50 - Reper Kanye West u utorak je glasao za sebe kao sljedećeg američkog predsjednika nakon dugotrajne kampanje obilježene nestalnim izjavama i nagađanjima da bi mogao prisvojiti nešto glasova crnaca od demokrata Joea Bidena. Kasno u utorak navečer, pjevač i modni dizajner priznao je da je njegov pokušaj 2020. godine završio, sugerirajući da njegova zadaća nije gotova.

Prije toga, pjevač je tvitao da je "prvi put u životu glasao za predsjednika Sjedinjenih Država i to za nekoga kome zaista vjerujem ... sebi." Kasnije je objavio videosnimku kako glasa u Codyju u državi Wyoming, gdje se upisao u popis birača.

9:25 - Biden je osvojio i Maine.

9:20 - Trumpovo proglašavanje pobjede među ostalima kritiziraju i određeni visokopozicionirani republikanci i konzervativni komentatori. Bivši guverner New Jerseya i Trumpov savjetnik Chris Christie nazvao je to pogrešnom političkom i strateškom odlukom, bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum rekao je da su ga Trumpovi komentari jako uznemirili, a komentator Ben Shapiro Trumpovu je izjavu nazvao jako neodgovornom.

9:10 - Na ulicama u Washingtonu došlo je do prosvjeda protiv Trumpa, koji su uglavnom bili mirni, ali je bilo nekoliko sukoba. Troje ljudi je uhićeno. Prosvjednici u povremeno blokirali promet i koristili pirotehniku, a neki su vikali: "Ako ne dobijemo pravdu, oni neće imati mira".

9:00 - Biden je proglašen pobjednikom u Arizoni, koja nosi 11 elektorskih glasova, objavio je AP.

8:50 - Demokratska stranka nadala se uoči izbora da će preuzeti kontrolu nad Senatom, gornjim domom američkog parlamenta, ali izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju. Republikanci su uoči izbora imali 53 senatora naprema 47 demokratskih. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva, odnosno u ovom slučaju 35 mandata.

Demokrati su zasad uspjeli 'oteti' dva republikanska mandata, u Coloradu i Arizoni, ali su jedan i izgubili, u Alabami.

Republikanski kandidati obranili su nekoliko mandata koji su se smatrali upitnim, a u nekoliko utrka rezultati su vrlo tijesni pa se rezultati možda neće znati još danima. S obzirom na to da projekcije ukazuju na to da će demokrati ostati većina u Zastupničkom domu, eventualno preuzimanje Senata omogućilo bi im potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća.

Pošto su zasad u plusu za jedan mandat, demokratima trebaju još tri da uspiju u preuzimanju Senata.

8:40 - Nakon Bidena, i Trump se obratio javnosti, poručivši da se dogodila prijevara. Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da mu je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno, a nijednu od navedenih država američki mediji još nisu svrstali u njegovu kolonu zbog toga što još traje prebrojavanje dopisnih glasova.

- Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu državu. Pripremali smo se za pobjedu na ovim izborima. Iskreno - i pobijedili smo na izborima, rekao je Trump u obraćanju, dodavši da će ići na vrhovni sud i da žele da glasovanje prestane.

- Pobijedit ćemo u ovome i, što se mene tiče, već smo pobijedili, dodao je.

Zahvalio je narodu na podršci. Dodao je da su osvojili države koje nisu očekivali osvojiti. Između ostalog naveo je kako je jasno da su osvojili Georgiju i Sjevernu Karolinu. Rekao je i da pobjeđuju u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu.

Kandidat za potpredsjednika Mike Pence, koji se obratio nakon Trumpa, ublažio je retoriku u odnosu na njega i rekao da vjeruje kako su na putu prema pobjedi.

8:20 - Američke televizijske kuće Fox i NBC i novinska agencija Associated Press proglasili su Trumpa pobjednikom izbora u Teksasu, državi koja je druga po broju elektorskih glasova, 38.

Demokrati su uložili velike napore u pokušaj osvajanja birača u Teksasu, republikanskom uporištu, oslanjajući se na rastuću populaciju Hispanoamerikanaca. Biden još uvijek ima tijesno vodstvo u ukupnom broju do sad osvojenih elektora - 237 prema Trumpovih  213. Ostalo je još sedam država čiji se rezultati čekaju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

8:10 Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić rekao je u emisiji "U mreži Prvog" kako je tim Donalda Trumpa bio fantastično pripremljen jer je Trump u vodstvu. Opširnije

8:00 HRT-ova dopisnica Branka Slavica rekla je jutros kako je za Trumpa jako važno da je osvojio Floridu, bez koje bi za njega ova utrka bila izgubljena. Za Bidena je važno što je osvojio Arizonu, to je savezna država u kojoj je 2016. pobijedio Trump. Države koje će odlučiti utrku su one u kojima birači mijenjaju stranu - Pennsylvania, Wisconsin i Michigan. Opširnije

Donald Trump je već u izbornoj noći proglasio pobjedu iako prebrojavanje glasova i dalje traje, požalivši se na prevaru.

- Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu državu. Pripremali smo se za pobjedu na ovim izborima. Iskreno - i pobijedili smo na izborima, rekao je Trump u obraćanju, dodavši da će ići na Vrhovni sud i da žele da prebrojavanje glasova prestane.

Iz Bidenova tima osudili su ove izjave.

- Želim vam reći da smo na dobrom putu da dobijemo ove izbore. Moramo biti strpljivi dok se ne prebroje svi glasovi. Nije gotovo dok se ne prebroje svi glasovi, poručio je Biden.


Ovdje možete pogledati kako se situacija na izborima razvijala tijekom noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!