COP15 u Montrealu: Dogovorena zaštita 30 posto kopna i mora do 2030.

19.12.2022.

11:24

Autor: Hina/HRT

Prosvjed tijekom konferencije u Montrealu

Prosvjed tijekom konferencije u Montrealu

Foto: Christinne Muschi / REUTERS

Pregovarači na konferenciji Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti u Montrealu dogovorili su zaštitu najmanje 30 posto svjetskog kopna i mora do 2030. godine.

Zaorio se pljesak u ponedjeljak ujutro u Kongresnom centru u Montrealu kada je objavljeno da su predstavnici vlada diljem svijeta postigli značajan dogovor nakon gotovo dva tjedna pregovora. 


Zajedničkim okvirom dogovoreno je povećanje financiranja, posebno za zemlje u razvoju i male otočne države, za projekte s ciljem sprečavanja daljnjeg gubitka bioraznolikosti. Predviđa se mobilizacija 200 milijardi dolara do 2030. iz javnih i privatnih izvora.


Dogovorom se poziva da se štetne subvencije ukinu ili reformiraju barem za 500 milijardi dolara godišnje do kraja desetljeća. 


Sada je oko 17 posto ekosustava kopnenih voda i 10 posto morskih područja pod službenom zaštitom, navodi UN.


Organizatori, znanstvenici i predstavnici nevladinih organizacija okupili su se u kanadskom gradu na Konferenciji o bioraznolikosti Ujedinjenih naroda (COP15) 7. prosinca, a danas su završili s radom.


Petnaesta UN-ova konferencija o biološkoj raznolikosti trebala se održati u Kini 2020., ali je odgođena pa podijeljena u dva dijela zbog tamošnje pandemijske situacije. 


Prvi dio pregovora održan je prošlog listopada, uglavnom online, u kineskom gradu Kunmingu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!